Uitspraak proefprocedure: bijtelling omlaag na aanpassing auto.

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Stel u rijdt in een auto met een net te hoog uitstootpercentage, dan komt u helaas niet in aanmerking voor een lagere bijtelling, ook al is het verschil nog zo klein. Stel u laat deze auto aanpassen zodat het uitstootpercentage binnen de grenzen van de door u gewenste bijtelling valt, hebt u dan automatisch recht op deze lage bijtelling?

In een door een auto-importeur en de Belastingdienst aangespannen proefprocedure, oordeelt de rechtbank in Arnhem dat de bijtelling inderdaad omlaag kan. Dit ondanks dat de auto op het moment van aanpassing al een jaar oud is en ruim 22.000 kilometer op de teller heeft staan.

Rijdt u in een auto van de zaak en wilt u een lagere bijtelling? Dan kunt u dit op basis van deze uitspraak door aanpassing (modificatie) van de auto bereiken. Wel eist de rechter dat u een zogenoemde ETG kunt overleggen waaruit de verlaagde uitstoot blijkt. Daarnaast moet het RDW het uitstootpercentage van uw auto hebben aangepast.

Laat u zich vooraf goed informeren over – uiteraard – de kosten van aanpassing, maar ook over de laatste stand van zaken m.b.t. deze proefprocedure. De inspecteur heeft namelijk nog de mogelijkheid om hoger beroep aan te tekenen tegen deze uitspraak.

Auteur: mr. H.A. Elbert
Bron: Rechtbank Gelderland 29 april 2014

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *