Belastingmaatregelen begrotingsakkoord

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Het afgelopen weekend is de regering samen een aantal oppositiepartijen tot een akkoord gekomen over de begroting. Wat houdt dat nu voor u in? (Uiteraard onder voorbehoud van goedkeuring door de Kamer).

Voor ondernemers (inclusief de zzp’er) is er goed nieuws: de zelfstandigenaftrek blijft (voorlopig?) bestaan. Ook het lage btw tarief voor de renovatiewerkzaamheden in de bouw gaat langer gelden, dit mag nu tot eind 2014 gebruikt worden. Aandeelhouders van een bv krijgen in 2014 te maken met een verlaagd aanmerkelijk belangtarief: in plaats van 25% betalen zij in dat jaar slechts 22% aanmerkelijk belangheffing.

Voor gezinnen met kinderen zijn er meevallers: de gratis studieboeken blijven bestaan en de bezuiniging op de kinderbijslag komt te vervallen. Ander goed nieuws is dat de eerste belastingschijf wordt verlaagd en dat de heffingskorting voor hogere inkomens blijft bestaan.

Helaas is er niet alleen goed nieuws. U kunt volgend jaar onder meer de volgende lastenverzwaringen verwachten.

De belasting op het drinkwater gaat fors omhoog en er komt een heffing op het storten van afval. De per 1 januari 2014 geplande verlaging van de MRB komt te vervallen. Per 1 januari 2015, een jaar later, gaan de uitstootgrenzen van de BPM omlaag. Dit betekent per saldo dat nieuwe auto’s duurder worden. Ook komt per die datum de doorwerkbonus voor oudere werknemers te vervallen. Bestaande gevallen worden daarbij waarschijnlijk gerespecteerd. Tot slot wordt voor aandeelhouders met een gebruikelijk loon per 1 januari 2015 de gebruikelijk loonmarge (nu nog 30%) verlaagd.

Auteur: mr. H.A. Elbert

Bron: Begrotingsafspraken 2014

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *