Geen stoel in de laadruimte!

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Om van het voordelige motorrijtuigenbelastingtarief gebruik te maken, mogen er geen stoelen staan in de laadruimte van uw bestelauto. Hier kwam een automobilist achter toen hij werd aangehouden voor controle. Hij verklaart dat de stoelen slechts tijdelijk in de laadruimte staan. Er is, zo stelt hij, namelijk een clicksysteem op de laadvloer aangebracht en de stoelen kunnen er dus zo weer uit. De ambtenaren zijn hiervan niet onder de indruk en leggen een naheffingsaanslag op. Zoals u misschien weet, heft men dan niet alleen na over het huidige tijdvak, maar ook nog over een viertal kwartalen daarvoor. In dit geval is de naheffingsaanslag opgelegd omdat er sprake is van een bestelauto die is ingericht voor personenvervoer. Het is daarvoor voldoende dat er stoelen op de laadvloer bevestigd zijn. Er hoeft dus niet daadwerkelijk iemand vervoerd te worden op die stoelen. Zijn de stoelen niet bevestigd, dan hoeft er dus geen sprake te zijn van een inrichting voor personenvervoer.

Bij de rechter ontkent de automobilist dat de stoelen tijdens de controle op de laadvloer bevestigd waren. Omdat de automobilist in eerste instantie (toen hij waarschijnlijk nog niet op de hoogte was van de consequenties) heeft verklaard dat de stoelen in het clicksysteem zaten, gelooft de rechter hem niet meer. Hij moet de naheffingsaanslag dus gewoon betalen.

TIP Pas uw tarief aan!

Bevat de laadruimte van uw bestelbus stoelen en zijn deze, op welke manier dan ook, op de laadvloer bevestigd? Maakt u bovendien gebruik van het voordelige bestelautotarief? Verwijder dan uw stoelen (en de bevestigingspunten) of vraag om het hogere bestelautotarief. Op die manier voorkomt u bij controle dat u alsnog na moet betalen over de afgelopen periode.

Hof Leeuwarden 22-01-2010, nr. 08/00161

Auteur: mr.H.A. Elbert
Copyright: Belastingzaken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *