VVD wil belastingvoordeel groene auto’s afschaffen

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Bron: Algemeen Dagblad

DEN HAAG – De VVD wil weer wegenbelasting heffen voor auto’s als de Toyota Prius en de Fiat 500. De schone auto’s rijden nu belastingvrij, maar door de populariteit van de zuinige wagens is een gat van tientallen miljoenen euro’s in de begroting ontstaan. Tweede Kamerlid Anne Mulder noemt de belastingvrije auto’s een groot probleem. Dat meldt het AD vandaag.

“Dit lek moet worden gedicht, ook al is het een teleurstelling voor veel mensen die nu net zo’n auto hebben gekocht”. Zij weet niet of er over herinvoering van de wegenbelasting voor alle auto’s wordt gesproken tijdens de formatie. “Wat ik wel weet is dat dit een ondoordachte maatregel is die ons heel veel geld kost.”

Als er over de kwestie wordt gesproken tijdens de onderhandelingen, kan Mulder op bijval van de PVV rekenen. Die partij stemde eerder tegen de invoering van de milieumaatregel die Priussen belastingvrij maakte.

Mulder is sowieso tegen belastingen die goed gedrag, zoals rijden in een schonere auto, moeten belonen. ‘Levensgevaarlijk’ noemt ze dat in de krant. “Belastingen zijn er niet om gedrag te veranderen maar om geld binnen te halen. Het risico is heel groot dat je met een gat in je begroting zit als mensen inderdaad hun gedrag veranderen.”

Uit cijfers van Bovag blijkt dat een op de vijf nieuwe auto’s nu belastingvrij is. De superzuinige diesels kunnen tot duizend euro per maand schelen. (CBR)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *