De juiste parkeerbon gekregen?

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Hebt u een parkeervergunning en krijgt u desondanks een parkeerbon, kijk dan eens of uw zaak vergelijkbaar is met het volgende geval. Een automobilist parkeert zijn auto in het gebied waarvoor hij een parkeervergunning heeft. Hij krijgt een parkeerbon. De reden hiervoor is dat de parkeerwachter aangeeft dat de automobilist zijn parkeervergunning niet zichtbaar in de auto heeft geplaatst. De automobilist ontkent dat en houdt vol dat hij de vergunning wel degelijk vol in het zicht heeft gelegd. Dit welles-nietesspelletje ontaardt in een rechtszaak. Nu wil het geval dat een rechter in het algemeen oordeelt dat de parkeerwachter maar moet bewijzen dat de vergunning er niet heeft gelegen. Wij hoeven u waarschijnlijk niet te vertellen dat dit zeer lastig is voor een parkeerwachter. Gevolg is dus meestal, dat de rechter de parkeerbon verscheurt. De gemeente waar het hier om gaat (Maastricht) heeft haar huiswerk goed gedaan en daarom alvast in de gemeenteverordening opgenomen dat het verboden is om een auto in een vergunningengebied te plaatsen zonder dat deze auto duidelijk zichtbaar is voorzien van een parkeervergunning. Maar ja, de gemeente vergeet hierbij dat het dan gaat om een overtreding (het overtreden van een parkeerverbod) en niet om parkeren. Voor het parkeren zonder betalen kan men een ‘normale’ parkeerbon (de naheffingsaanslag parkeerbelasting) uitschrijven. Bij het overtreden van een verbod kan er echter een boete worden opgelegd, en dat is weer een hele andere regeling. De parkeerwachter heeft dus de verkeerde bon uitgeschreven, en dat mag niet. De parkeerbon mag bij het oud papier.

Rb. Maastricht 07-04-2010, nr. AWB 09/873

Auteur: mr. H.A. Elbert
Copyright: Belastingzaken

3 reacties op “De juiste parkeerbon gekregen?

 1. alex schreef:

  Beste Heer ,

  inderdaad , een parkeerwachter mag geen bonnen uit schrijven aangezien parkeerwachters in de parkeergarage zitten en dit dus niet kunnen
  Echter, de parkeercontroleur is een beedigd buitengewoon ambtenaar en bevoegd te handhaven van Wet mulder .
  Om deze reden zal de rechter wel degelijk de parkeercontroleur – BOA zijn verhaal aannemen om deze reden doet de officier van justitie navraag bij de parkeercontroleur voor een aanvullend pv
  Daarbij is uw verhaal zeer onduidelijk , eerst heeft u het over parkeren zonder vergunning dan over parkeren in een parkeerverbod en dan ineens over een naheffingsaanslag uw verhaal is niet duidelijk .

  Vriendelijke groet
  Alexandra Janssens

 2. jurgen schreef:

  Hoelang duurt het eigenlijk van de dag dat je een bonnetje hebt gekregen tot het moment dat ze effectief in je brievenbus ligt?

 3. Heleen schreef:

  Geachte heer Keulers,

  Hartelijk dank voor uw reactie.

  In het algemeen duurt het een paar weken voordat u de parkeerbon thuis krijgt.
  Men gaat er namelijk in eerste instantie van uit dat u de parkeerbon op uw auto heeft gevonden. Reageert u daar niet op, dan krijgt u een bon per post.

  Met vriendelijke groet,

  Heleen Elbert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *