Taxi flink duurder? Taxivrijstelling BPM vervalt.

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Als het aan het toekomstige kabinet Rutte-Verhagen ligt, gaat de taxivrijstelling in de BPM verdwijnen. Dat betekent dat een taxi-ondernemer fors meer moet betalen bij de aanschaf van zijn taxi.

Voor de taxi’s die de ondernemer nu al bezit of voor de wetswijziging aankoopt, maakt deze wijziging geen verschil. De BPM is namelijk een belasting die u betaalt bij de eerste registratie (meestal: de eerste tenaamstelling) van de auto. De aanschaf van een nieuwe auto wordt daarentegen fors duurder. Of de taxi-ondernemer dit aan zijn klanten gaat doorberekenen is niet bekend.

Auteur: mr. H.A. Elbert

3 reacties op “Taxi flink duurder? Taxivrijstelling BPM vervalt.

 1. Ronald schreef:

  Op basis van welke informatie/wetswijziging denkt u dat de taxivrijstelling in de BPM gaat verdwijnen? Wanneer is deze wetswijziging te verwachten? En hoe ziet u dit in verhouding tot het voornemen van het kabinet om de BPM regeling in zijn totaliteit af te bouwen?
  Taxi ondernemers kunnen dit die doorberekenen om dat de overheid een maximum tarief heeft voorgeschreven voor taxivervoer.

 2. Heleen schreef:

  Beste Ronald,

  Hartelijk dank voor de reactie op https://www.elbertfiscaal.nl.

  Dat de BPM-vrijstelling voor taxi’s mogelijk gaat vervallen, maak ik op uit de plannen van het toekomstige kabinet Rutte-Verhagen. Dit plan is nog niet uitgewerkt in een wetsvoorstel, dus wanneer en hoe de vrijstelling komt te vervallen, is nog niet duidelijk. Voor zover mij bekend, is dit een van de besparingsmaatregelen. Na het aantreden van het kabinet verwacht ik meer duidelijkheid.

  De maatregel staat in principe los van de al eerder geplande afbouw van de BPM. Hierbij zou de BPM vervangen worden door de kilometerheffing. Nu de kilometerheffing er waarschijnlijk niet komt, is de BPM-afbouw stil gezet. Wel gaat de BPM veranderen van een heffing op de cataloguswaarde naar een heffing op basis van CO2-uitstoot.

  Zodra ik meer informatie heb, zal ik dit natuurlijk op onze website plaatsen.

  Met vriendelijke groet,

  Heleen Elbert
  Belastingadviseur

  Mr. H.A. Elbert
  Postbus 21
  7450 AA HOLTEN
  KvK 08226679
  https://www.elbertfiscaal.nl
  T 06 – 54 35 84 84

  Bezoekadres:
  Demmersweg 88
  7556 BN HENGELO – O
  Bezoek alleen op afspraak.

  Deze e-mail is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Verstrekking aan en gebruik door anderen is niet toegestaan.
  ELBERT fiscaal/mr. H.A. Elbert sluit iedere aansprakelijkheid uit die voortvloeit uit elektronische verzending.

  This e-mail is intended exclusively for the addressee(s), and may not be passed on to, or made available for use by any person other than the
  addressee(s). ELBERT fiscaal/mr. H.A. Elbert rules out any and every liability resulting from any electronic transmission.

 3. Astectdat schreef:

  zeer interessant, bedankt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *