Staatssecretaris maakt visie reiskosten en woon-werkkilometers bekend

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Staatssecretaris Weekers heeft gisteren een memo gepubliceerd waarin hij aangeeft wat zijn bedoeling is met de reiskostenvergoeding en het woon-werkverkeer. Zijn eerste aanzet is als volgt:
 Met ingang van 1 januari 2013 zijn vergoedingen voor woon-werkverkeer en verstrekkingen in de vorm van woon-werkverkeer in beginsel belast. Een onbelaste reiskostenvergoeding is dan alleen nog mogelijk voor zakelijke reizen, niet zijnde regelmatig woon-werkverkeer. Hierbij merkt de staatssecretaris op dat niet in alle gevallen belasting hoeft te worden betaald. Onder de werkkostenregeling (hierna: WKR) kunnen dergelijke vergoedingen en verstrekkingen eventueel in de vrije ruimte worden gebracht.
 Met ingang van 1 januari 2013 wordt de reisaftrek in de Wet inkomstenbelasting 2001 worden afgeschaft. Het gaat hier om een (forfaitaire) aftrek van OV-reiskosten woon-werkverkeer voor zover deze niet of in geringe mate worden vergoed door de werkgever.
 Met ingang van 1 januari 2014 wordt de gerichte vrijstelling voor zakelijke reiskosten in de werkkostenregeling afgeschaft en wordt de vrije ruimte in de WKR  verhoogd met € 600 mln oftewel 0,5%-punt waardoor de vrije ruimte met ingang van 2014 2,1% bedraagt. IB-ondernemers hebben niet te maken met de WKR; voor hen zal er geen wijziging gelden ten opzichte van 2013. De definitieve uitwerking is, zo meldt de staatssecretaris, ook afhankelijk van de resultaten van de evaluatie van de WKR.
 Als gevolg van de afschaffing van de onbelaste tegemoetkoming in de kosten voor woon-werkverkeer – zal worden geregeld dat woon-werkkilometers met de auto van de zaak als privékilometers zullen worden aangemerkt.

Of en hoe de bovengenoemde regeling er komt of niet, moet in augustus blijken. De staatssecretaris gaat ondertussen nadenken over wat hij nu precies bedoelt met ‘woon-werkverkeer’ en de andere begrippen die hij in zijn aanzet noemt. Dit juichen wij toe omdat onduidelijkheid op dat gebied veel onzekerheid bij belastingbetalers oplevert.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: mr. H.A. Elbert
Bron: MvF 4 juli 2012, nr. DB/2012/244 Hoofdlijnennotitie herziening fiscale regime kosten van woon-werkverkeer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *