Ook bijtelling auto zónder privékilometers!

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Komt u nu nog onder de bijtelling voor privégebruik van uw auto van de zaak uit wanneer u kunt bewijzen dat u niet meer dan 500 privékilometers per kalenderjaar rijdt, straks is dat niet meer het geval. U krijgt dan een bijtelling ongeacht het aantal privékilometers dat u met deze auto rijdt. Dit blijkt uit het zogenoemde ‘Kunduz-akkoord’. Het is nog niet bekend wanneer deze maatregel in gaat. Wanneer de techniek het toelaat, verwachten wij dat er een trapsgewijze bijtelling wordt ingevoerd die afhankelijk is van het werkelijke aantal privékilometers. Dit jaar start men al een dergelijke proef voor bestelauto’s. Uiteraard houden wij u via deze website op de hoogte van de ontwikkelingen.

Meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: mr. H.A. Elbert
Bron: Actualisatie Stabiliteitsprogramma Minister de Jager

2 reacties op “Ook bijtelling auto zónder privékilometers!

 1. Marten Baan schreef:

  De informatie die ik tot nu toe in de (fiscale) media heb gezien is, op z’n minst, nog zeer vaag. “De onbelaste reiskostenvergoeding en het onbelaste privégebruik van leaseauto’s, wordt afgeschaft”
  Ik krijg sterk het idee dat er op dit moment veel eigen interpretaties van het Kunduz Akkoord mbt de auto in omloop zijn.

  Wordt straks al het woon-werkverkeer als zakelijk gezien?
  Dan zouden alle leaserijders met een “geen privé-gebruik verklaring” hun auto bij de werkgever na werktijd moeten achterlaten. Zit NL daar op te wachten

  Of betekent 0 privé-km met auto van de zaak straks toch een bijtelling?
  Dan moet je betalen voor iets dat je niet hebt genoten. Is dit juridisch haalbaar?

  En ten slotte, hoe broos is het Kunduz Akkoord?
  In een paar dagen zijn er een aantal hoofdlijnen vastgesteld die allen nadere uitwerking vergen. Ik vraag mij sterk af of de betrokken partijen zich wel voldoende hebben gerealiseerd wat de uitwerkingen hiervan zijn.

  Kortom, kunnen we nu al iets zinnigs zeggen over de Auto in het Kunduz Akkoord, of is het beter om je mond voorlopig te houden.

  Een lastige kwestie

 2. Heleen schreef:

  Geachte heer Baan,

  Dank voor uw reactie!

  Het is inderdaad een dilemma of het Kunduz-akkoord al gemeld moet worden of niet, en wat het akkoord nu precies inhoudt. Gezien de huidige publiciteit verwacht ik dat klanten op de hoogte willen zijn van wat er mogelijk gaat gebeuren. Een voorbehoud is natuurlijk wel op zijn plaats.

  Voor zover mij bekend is het laatste nieuws dat het tegenbewijs er niet helemaal af gaat, maar dat de woonwerkkilometers ook voor de inkomstenbelasting en loonheffing privé worden per 1 januari 2013. Daarnaast zou er mogelijk een overgangsregeling van vier jaar komen. Binnenkort gaat men overleggen over de precieze details. Daarnaast kunnen de komende verkiezingen ook een wijziging tot gevolg hebben.

  Kortom, we moeten dus nog even geduld hebben voor we weten waar we aan toe zijn. Uiteraard houd ik u via mijn website op de hoogte.

  Met vriendelijke groet,

  Heleen Elbert
  Lid van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *