Ontloopt de leaserijder de hoge bijtelling?

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Diverse media melden dat de leaserijder de hoge bijtelling ontloopt door een ‘truc’ van de leasemaatschappijen. Wat is er nu eigenlijk aan de hand? Per 1 juli 2012 wijzigen de grenzen van de bijtelling. Staat een auto voor 1 juli 2012 op naam, dan blijft deze tot verkoop in het oude (eventueel lage) bijtellingstarief vallen. Wordt diezelfde auto vanaf 1 juli verkocht, dan mag de nieuwe eigenaar nog steeds van deze oude bijtelling gebruik maken. Dit mag hij tot uiterlijk 1 juli 2017. De leasemaatschappijen maken gebruik van deze overgangsregeling. Zij zetten een auto voor 1 juli op naam en leasen of verkopen deze auto na 1 juli aan de leaserijder.

Kamerlid Nepperus van de VVD heeft inmiddels kamervragen gesteld over deze constructie. Staatssecretaris Weekers zal hier binnenkort op reageren. Naar onze mening maken de leasemaatschappijen gewoon gebruik van de overgangsregeling, Weekers zou dus geen grote bezwaren kunnen of mogen hebben. Niet alleen de leaserijder kan op deze manier de hoge bijtelling ontlopen, maar ook iedere andere automobilist met een auto van de zaak.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij geven ook regelmatig cursussen en lezingen over dit onderwerp.

Auteur: mr. H.A. Elbert
Bron: Kamervragen 27 maart 2012, nr. 2012Z06183

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *