Nieuwe BPM-regels buitenlandse huurauto

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Onlangs is een wetsartikel ingevoerd dat het in geval van een buitenlandse huurauto onder voorwaarden mogelijk maakt om direct uw BPM betaling te verminderen met de BPM-teruggave bij het einde van de huurperiode. Dit nieuwe artikel (ingevoerd per 1 januari 2012) komt heel in het kort op het volgende neer:

• 1. Huurt u als inwoner van Nederland een auto bij een ondernemer uit een ander EU of EER land, en is de huurperiode maximaal vier jaren, dan krijgt u op verzoek en onder voorwaarden nu alvast de BPM terug die u anders pas aan het einde van de huurperiode terug had gekregen.
• 2. Wordt de huurperiode later gewijzigd, dan wordt ook de teruggave aangepast. Moet u bijbetalen, dan moet u binnen een maand bijbetalen en aangifte doen.
• 3. Voldoet u niet meer aan de voorwaarden, dan moet u binnen een maand aangifte doen en BPM betalen. Dat geldt ook als de huurperiode alsnog langer dan vier jaar blijkt te zijn.
• 4. De huurder moet de bovenstaande wijzigingen per omgaande schriftelijk melden aan de inspecteur.

Voor de periode tot 1 januari 2012 kan de BPM-heffing mogelijk in strijd zijn met de Europese regels, zie ook ons eerdere artikel over dit onderwerp. Onlangs is dit voor het jaar 2007 nog bevestigd door het Gerechtshof ‘s Hertogenbosch. Deze rechter oordeelde dat de BPM voor een Duitse huurauto ten onrecht in rekening was gebracht wegens strijd met de Europese regels.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ook voor een lezing of cursus over dit onderwerp bent u bij ons aan het goede adres.

Auteur: mr. H.A. Elbert
Bron:
Artikel 14b Wet BPM (vanaf 1 januari 2012)
Hof ‘s-Hertogenbosch, 28 oktober 2011, 10/00579, BV1519

10 reacties op “Nieuwe BPM-regels buitenlandse huurauto

  1. BPM berekenen schreef:

    Je zou de BPM is moeten berekenen volgens de Tegenbewijsregeling!

  2. F. van den Berg schreef:

    Betekent dit dat, als ik in Duitsland een (nieuwe) kampeerauto huur, hierover door mij eerst de volle BPM moet worden betaald, waarna ik dan direct erna het teveel betaalde bedrag na beeindiging van de huur kan terugvragen ? Of moet ik de BPM voorschieten en voor teruggave wachten tot dat ik de huurperiode daadwerkelijk beeindigd heb ?
    Maakt het nog uit of ik na de huurperiode deze kampeerauto koop en dan laat invoeren in Nederland.

  3. Heleen schreef:

    Geachte heer/mevrouw Van den Berg,

    Hartelijk dank voor uw reactie.

    Het betekent inderdaad dat u bij huur van een Duitse kampeerauto eerst de Nederlandse BPM moet voorschieten. Wanneer u een huurcontract heeft dat aan de voorwaarden voldoet (zie mijn artikel), dan krijgt u alvast een deel van de BPM terug. U hoeft dan niet te wachten tot het einde van de huurperiode. Per saldo betaalt u dus alleen BPM over de huurperiode.

    Wanneer u aan het eind van deze periode besluit om de auto te kopen, volgt er een herrekening. U betaalt dan alsnog BPM. De eerder ontvangen teruggave moet u dan in ieder geval weer terugbetalen. Mocht u besluiten tot koop, zorg dan dat u dit binnen een maand meldt bij de Belastingdienst. Doet u dat niet, dan loopt u het risico op een forse boete.

    Met vriendelijke groet,

    Heleen Elbert

  4. Eric schreef:

    Beste Heleen,

    Ik wil een auto huren voor mijn vakantie naar Portugal. Ik woon langs de Duitse grens en een Duitse huurauto is echt veel voordeliger. Ik blijf ca. 4 weken weg. Hierdoor is het niet mogelijk om twee weken vrijstelling aan te vragen, dat is te kort. Er circuleren wel geruchten dat je met de auto in Nederland mag rijden maar dat je de grens over moet de dag nadat je voor het eerst de Nederlandse grens bent overgestoken. Dan zou ik theoretisch dus de auto kunnen ophalen, door Nederland rijden en dan via Belgie en Frankrijk verder rijden zonder problemen. Als ik maar max 48 uur in Nederland ben. Kunt u deze regel met feiten onderbouwen.

    Vriendelijke groet,

    Eric

  5. Heleen schreef:

    Beste Eric,

    De BPM is van toepassing wanneer u als inwoner van Nederland in Nederland rijdt met een buitenlandse auto. Het rijden met een Duitse huurauto in Portugal is dus geen probleem. Voor het rijden in Nederland zou ik de kortdurende vrijstelling aanvragen. Vanwege de maximale tijdsduur van twee weken is het lastig om de vertrek- en aankomstdag in Nederland mee te nemen. Wanneer u met meer personen op reis gaat, zou u de tweede vrijstelling door uw reisgenoot (geen inwonend gezinslid) aan kunnen laten vragen. Een andere (nood)oplossing is het parkeren van uw eventuele eigen auto bij de Duitse grens. Hoewel het ook vaak goed gaat, bestaat uiteraard de kans dat u zowel op de heen- als de terugweg gecontroleerd wordt terwijl u in deze Duitse auto rijdt.

    Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de website van de Belastingdienst:
    http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/auto_en_vervoer/belastingen_op_auto_en_motor/vrijstellingen_bij_kort_gebruik_auto_of_motor_in_nederland/vrijstellingen_bij_kort_gebruik_auto_of_motor_in_nederland
    De wettelijke onderbouwing vindt u in artikel 3a van het Uitvoeringsbesluit BPM:
    http://wetten.overheid.nl/BWBR0005807/Artikel3a/geldigheidsdatum_23-10-2012

    Ik wens u alvast een hele fijne vakantie!

    Met vriendelijke groet,

    Heleen Elbert

  6. Dhr. de vries schreef:

    Beste Mevr. Elbert,
    Begin dit jaar heb ik in duitsland een auto gehuurd voor de periode van 1 week.
    Gedurende deze week ben ik aangehouden in Nederland. Onlangs ontving ik een brief v/d belastingdienst, waarin zij mij verzoeken 7,000 duizend euro BPM te betalen en nog eens een boete van 3,000 euro. Ik was totaal niet op de hoogte dat ik tegen de wet in handelde door met deze duitse auto mij in nederland te bevinden. Noch was ik op de hoogte van de vrijstelling van 2 weken die is aan te vragen.
    Is nu de conclusie dat mijn onwetendheid mij nu 10,000 euro kost?
    Groet,
    Dhr. de Vries

  7. Heleen schreef:

    Geachte heer Boonstra,

    U bent inderdaad BPM verschuldigd, maar niet het gehele bedrag.
    Ik adviseer u bezwaar aan te tekenen tegen de boete en daarnaast uitvoeraangifte te doen voor deze auto.

    Vanzelfsprekend help ik u daar desgewenst graag mee.

    Met vriendelijke groet,
    Heleen Elbert

  8. M. van Uden schreef:

    Als ik een nieuwe auto in Duitsland huur voor en termijn van 6 maanden en meer dan 6000km er mee rijdt, dan is deze auto volgens de Nederlandse fiscus en gebruikte auto.

    Kan ik deze dan na de huur periode kopen ? Zonder betaling van 21% BTW maar wel de BPM betalen.

  9. Kloosterova schreef:

    Beste mevr.
    Ik wi voor periode van 2 jaar auto lenen van mij ouders uit tjechie wat ben ik nodig om bpm en wegenbelasting betaken auto moet wel gewoon Tsjechische kenteken houden

  10. Heleen schreef:

    Wanneer u in Nederland woont, is dat slechts mogelijk wanneer u de auto van uw ouders huurt (inclusief huurcontract, zakelijke huurprijs e.d.) of wanneer u bij een Tsjechisch bedrijf van uw ouders werkt. In andere gevallen raad ik u af de auto van uw ouders te lenen omdat dit een groot fiscaal risico is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *