HR: btw-correctie privé gebruik auto niet altijd terecht (zaak Van Laarhoven)

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Onlangs heeft de Hoge Raad arrest gewezen in de zaak Van Laarhoven. De Hoge Raad geeft daarbij aan dat de (tot 1 juli 2011 geldende) btw-correctie voor het privé gebruik van de auto van de zaak in principe alleen in strijd is met de Europese Zesde Richtlijn, wanneer deze niet aansluit bij het daadwerkelijke privé gebruik. Omdat dit in de zaak Van Laarhoven nog niet goed is uitgezocht, verwijst de Hoge Raad deze zaak terug naar de Rechtbank in Breda. Deze mag gaat uitzoeken of het privé gebruik van Van Laarhoven al dan niet gelijk is aan de standaard btw-correctie van 12% van de bijtelling. Wel wijst de Hoge Raad Van Laarhoven er op dat hij degene is die met gegevens over zijn privé-gebruik moet komen. Wanneer wij deze zaak goed interpreteren, blijft de btw-correctie tot 1 juli 2011 dus gewoon in stand tenzij u kunt laten zien dat een berekening op basis van uw werkelijke privé gebruik afwijkt van deze standaard correctie. Deze mogelijkheid had u echter sowieso al.

Neem voor een nadere toelichting op deze zaak vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: mr. H.A. Elbert
Bron: HR 30 november 2012, 08/01579bis, LJN: BY4581

2 reacties op “HR: btw-correctie privé gebruik auto niet altijd terecht (zaak Van Laarhoven)

 1. Han Maathuis schreef:

  Geachte mevrouw Elbert,

  Betekent dit uw inziens dat een verder bezwaar geen zin meer heeft (zonder tegenbewijs)? Of zijn er nog meer argumenten in te brengen tegen de correctie privegebruik?

  Met vriendelijke groet,

  Han Maathuis

 2. Heleen schreef:

  Geachte heer Maathuis,

  Dat lijkt er wel op, maar zekerheidshalve adviseer ik u eerst het arrest in de andere btw-correctiezaak (Rechtbank Haarlem, 1 juni 2011) af te wachten. Uiteraard publiceer ik dit arrest ook op mijn website.

  Met vriendelijke groet,
  Heleen Elbert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *