Fiscus bespioneert leaserijders
Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.
door Sameer van Alfen
Nederlanders met een auto van de zaak betalen vaak honderden euro’s per maand aan belasting. De fiscus ziet de bolide namelijk als inkomen. Leaserijders kunnen de bijtelling omzeilen, als er per jaar minder dan vijfhonderd kilometer privé wordt gereden. Ze moeten een vrijstelling aanvragen en hun ritten bijhouden.
Tegen de lamp
Al eerder bleek dat sommige leaserijders sjoemelen met de privékilometers. Tot nu toe liepen ze altijd pas achteraf tegen de lamp, nadat de jaarlijkse rittenadministratie was ingeleverd bij de Belastingdienst. Deze klopte dan niet met camerabeelden en gegevens over verkeersboetes in handen van de fiscus.
Maar de Belastingdienst onderneemt nu direct actie bij leaserijders die sinds 2010 of 2011 voor het eerst zonder bijtelling rondscheuren. Zij worden gebeld, als blijkt dat ze op plaatsen zijn geflitst die vermoedelijk niets te maken hebben met werk. Ook al beschikt de fiscus nog helemaal niet over hun rittenadministratie.
Een woordvoerder van de Belastingdienst bevestigt de nieuwe strategie. „Tot nu toe blijkt uit de helft van de gesprekken dat de persoonlijke rittenregistratie van de leaserijder niet op orde is. In veel gevallen trekt de zakelijke rijder meteen zijn verklaring in. Hij ziet in dat vrijstelling voor de bijtelling niet haalbaar is.”
De zegsman laat weten dat de aanpak vooral is bedoeld als service richting de leaserijder zelf. „Het blijkt dat er onbewust veel fouten worden gemaakt in de rittenadministratie. Op deze manier proberen we de automobilisten hier vroegtijdig op te wijzen.”
Inbreuk op privacy
Veel leaserijders zien de werkwijze van de fiscale ambtenaren echter als een inbreuk op hun privacy.
Bron: De Telegraaf