BPM bij rijden in andermans auto niet altijd Europaproof

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Het Europese Hof heeft onlangs een opzienbarende uitspraak gedaan die het onder voorwaarden mogelijk maakt om BPM-vrij in de auto van een ander te rijden. Tot nu toe kreeg u als inwoner van Nederland een naheffingsaanslag wanneer u in Nederland rondrijdt in een buitenlandse auto. Het maakt daarbij niet uit of de auto uw eigendom is of niet. Het Europese Hof vindt dit in strijd met de Europese regels wanneer het gaat om een auto die u tijdelijk en gratis ter beschikking is gesteld. Dit omdat de auto kennelijk niet bestemd is om hoofdzakelijk  en feitelijk duurzaam op het Nederlandse grondgebied te worden gebruikt. Al met al een opzienbarende uitspraak die weer illustreert dat de wet BPM niet geheel aan de Europese regels voldoet.

Is aan u een naheffingsaanslag opgelegd in een soortgelijk geval? Dan maakt u vanaf nu een grote kans om door de rechter in het gelijk te worden gesteld. Hiervoor dient u wel tijdig actie te ondernemen.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij verzorgen uiteraard ook graag uw lezing of cursus over dit onderwerp.

Auteur: mr. H.A. Elbert
Bron: European Court of Justice, 26 april 2012, C-580/10, C-579/10, C-578/10

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *