Boete bij onjuist gebruik handelaarskenteken omlaag?

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

De Rechtbank in Breda heeft beslist dat de boete bij het onjuist gebruik van een handelaarskenteken verminderd moet worden bij een kort bezit van de auto. Het gaat in deze zaak om een autohandelaar die in het bezit is van een handelaarskenteken. Op 3 november 2010 rijdt hij rond met een Honda Civic waarvoor geen MRB is betaald. De groene nummerborden zijn niet aangebracht, daarom krijgt de handelaar een naheffingsaanslag met 100% boete. De zaak komt uiteindelijk voor de rechter. Onder de naheffingsaanslag zelf komt de autohandelaar niet uit. De Hoge Raad heeft in 2001 al bepaald dat nageheven mag worden over een compleet tijdvak van twaalf maanden, ook al is het onjuiste gebruik, zoals in dit geval, aantoonbaar korter. Daarbij speelt de achtergrond van deze regeling een belangrijke rol. Het handelaarskenteken is namelijk niet gebonden aan een bepaalde auto. Met de boete heeft de autohandelaar meer geluk. Omdat de Honda Civic slechts drieënhalve maand in het bezit van de autohandelaar was vindt de rechter de boete, gebaseerd op een heel jaar, buiten proporties. De boete wordt dan ook door de rechter vastgesteld naar rato van de bezitsduur, namelijk drieënhalve maand.

De inspecteur heeft inmiddels hoger beroep aangetekend tegen deze uitspraak. Hij vindt de bezitsduur van de auto niet relevant. Daarnaast wijst hij er op dat de autohandelaar verder geen argumenten heeft aangedragen voor ‘strafvermindering’.

Wij houden u op de hoogte van deze zaak! Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: mr. H.A. Elbert
Met hartelijke dank aan de autohandelaar voor het toezenden van deze stukken.

Bron:
Rechtbank Breda, 28 maart 2012, nr. AWB 11/4778
Verweerschrift Belastingdienst Centrale administratie d.d. 4 mei 2012.

 

2 reacties op “Boete bij onjuist gebruik handelaarskenteken omlaag?

 1. John schreef:

  Beste,

  Ook ik ben autohandelaar,en kreeg 412 euro wegenbelasting + 412 boete heb de zaak voor laten komen en heb zojuist uitspraak gekregen van de rechtbank.Ook ik heb goed nieuwes voor alle handelaren: de boete is verlaagd naar 12 euro omdat de auto maar 11 dagen in de bedrijfsvoorraad stond toen het feit was geconstateerd.De 412 wegenbelasting moet ik wel betalen,maar dat mag de pret niet drukken
  Indien U de stukken wilt,stuur ik ze graag naar U toe!

  met vriendelijke groet,

  J.

 2. Heleen schreef:

  Hartelijk dank voor uw reactie en uiteraard gefeliciteerd met deze gunstige uitspraak! Ik ontvang graag een kopie van de stukken. Mogelijk schrijf ik er een artikel over op mijn website (vanzelfsprekend anoniem).

  Met vriendelijke groet,

  Heleen Elbert
  Lid van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *