Autobelastingnieuws uit de Miljoenennota

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

In ons bericht van gisteren hebben wij al aangestipt dat de motorrijtuigenbelasting voor oldtimers wijzigt. Maar daarnaast verandert er volgend jaar uiteraard nog meer op autobelastinggebied. Hierna volgt een selectie.

  • In de eerste plaats worden de CO2-grenzen van de bijtelling aangepast. Staat uw auto voor 1 juli 2012 op naam, dan gelden voor u de oude grenzen, en deze blijven gelden tot u de auto verkoopt. Staat uw auto op of na 1 juli 2012 op naam, dan krijgt u te maken met de nieuwe grenzen. Bij auto’s die vanaf die datum te naam worden gesteld of worden gekocht, blijft het dan geldende bijtellingspercentage 60 maanden van kracht.
  • In de tweede plaats worden onder meer de BPM-grenzen aangepast. Hierdoor komen milieuvriendelijke auto’s minder snel in aanmerking voor een lager tarief.
  • De btw-regels zijn al aangepast op 1 juli 2011. Hierbij is de btw-correctie van 12% van de bijtelling vervangen door een btw-dienst van 2,7% van de cataloguswaarde.
  • Tenslotte wordt de al eerder aangekondigde ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ per 1 januari 2012 ingevoerd voor de bestelauto van de zaak. Zowel werknemer als werkgever moeten deze verklaring ondertekenen. De werknemer hoeft vervolgens niets bij te houden, dus ook geen kilometeradministratie. Wel wordt hij in de gaten gehouden door middel van de camera’s langs de wegen. Bij gebruik van de bestelauto buiten werktijd, kan de werknemer dan ook een vragenbrief van de Belastingdienst verwachten.
Wilt u meer informatie, een Prinsjesdag nieuwsbrief of een Prinsjesdagtraining voor uw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Auteur: mr. H.A. Elbert
Bron: Miljoenennota en Autobrief  – onder voorbehoud van type- en overnamefouten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *