Wiebes verlengt overgangsperiode DBA voor ZZP’ers tot 1 januari 2018

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Naar aanleiding van alle kritiek op de Wet DBA, heeft staatssecretaris Wiebes vandaag laten weten dat hij de overgangsperiode voor de DBA verlengt van 1 mei 2017 tot 1 januari 2018. In deze zogenoemde transitieperiode zal men soepel omgaan met de toepassing van de DBA door ZZP’ers en hun opdrachtgevers. In deze periode krijgt men geen boete of naheffing. Uiteraard wordt hieraan toegevoegd dat dit soepele beleid niet geldt voor evidente kwaadwillenden. Deze toevoeging is noodzakelijk om misbruik te voorkomen. Door te spreken van evident kwaadwillend, stelt men hopelijk de ZZP’ers en opdrachtgevers gerust die bang zijn ondanks goede bedoelingen als kwaadwillend te worden gezien. In de bijlage bij zijn brief geeft Wiebes de praktijk bovendien een handreiking door aan te geven wat hij nu precies met kwaadwillenden bedoeld. Deze definitie wil ik u niet onthouden:

Kwaadwillend is de opdrachtgever of opdrachtnemer die opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat hij weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier aantast).

Deze kwaadwillenden hebben geen recht op een langere overgangsperiode, zo geeft de staatssecretaris aan.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of heeft u belangstelling voor een deskundige, vlotte lezing over het onderwerp VAR? Voor uzelf, uw collega’s of uw klanten? Neem vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie.

Auteur: Mr. H.A. Elbert

Meer informatie vindt u door te klikken op deze link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *