Weekers: aangifte wijzigen makkelijker, maar fiscus mag u langer vervolgen

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Als het aan staatssecretaris Weekers ligt, wordt het wijzigen van uw aangifte in de toekomst makkelijker, maar daarnaast bent u langer te vervolgen door de inspecteur.

U kunt volgens de nieuwe plannen tot anderhalf jaar lang via uw eigen internetdomein eenvoudig wijzigingen aanbrengen in uw aangifte. Een bezwaarschrift is dan niet langer noodzakelijk. Ook krijgt u in de toekomst mogelijk binnen drie maanden na indiening de definitieve aanslag in de bus.

Maar let op: nu mag de inspecteur nog vijf jaar terugkomen op uw aangifte, dit wordt in de toekomst maar liefst twaalf jaar, dezelfde termijn die nu geldt voor buitenlands inkomen of vermogen. Weekers geeft aan dat dit alleen voor oplichters gaat gelden, maar wij zijn benieuwd naar zijn definitie van ‘oplichters’. Valt u daar al onder wanneer u een klein foutje heeft gemaakt? Of zijn de grenzen strenger? Daarnaast bent u als ondernemer op dit ogenblik verplicht om uw administratie zeven jaar te bewaren (bij onroerende zaken tien jaar). Het is dus nog maar de vraag of u de inspecteur goed van repliek kunt dienen wanneer hij met een vraag komt over een aftrekpost van twaalf jaar geleden.

Kortom, op dit moment is er nog veel onduidelijkheid. Wij zijn hierdoor nog niet overtuigd van de wenselijkheid van de uitbreiding van de navorderingstermijn naar twaalf jaar.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: mr. H.A. Elbert
Bron: Nieuwsbericht 6 september 2012

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *