Vrijval spaarloon op 15 september: hoe en wat?

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Vanaf 15 september 2010 mag u uw spaarloon belastingvrij opnemen (deblokkeren). Het moet dan wel gaan om het spaarloon dat u over de jaren 2006 tot en met 2009 hebt opgebouwd. Hieronder het antwoord op een aantal vragen over deze deblokkering.

Ben ik verplicht mijn spaarloon op te nemen?
Nee, u mag zelf beslissen of u uw spaarloon opneemt of niet. U kunt het spaarloon opnemen en uitgeven of overboeken op een eigen spaarrekening, maar het is ook mogelijk om het geld op de geblokkeerde rekening te laten staan. Zolang het geld op de speciale spaarloonrekening staat, profiteert u van de fiscale voordelen.

Wat moet ik doen als ik het opgebouwde spaarloon wil opnemen?
Hebt u een spaarloonregeling, dan krijgt u een brief van uw bank of verzekeraar. In die brief staat wat u kunt doen.  Mogelijk moet u een formulier invullen, waarna het geld op de vaste ‘tegenrekening’ wordt gestort.

Kan ik ook later beslissen?
Ja, u hebt tot en met 2011 de tijd om over de deblokkering na te denken.

Mag ik het geld ook over laten maken naar een eigen spaarrekening?
Ja, dat kan. Denk er wel aan dat u over uw geblokkeerde spaarloon geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen, maar dat u deze belasting (reken op 1,2%) wel moet betalen als u dat geld op een ‘gewone’ spaarrekening hebt staan. U hebt overigens een vrijstelling, maar let op: ook uw andere vermogen telt mee. Bedraagt uw andere vermogen meer dan de vrijstelling (€ 20.661 voor alleenstaanden, € 41.322 voor fiscale partners) dan betaalt u dus gewoon het volle pond over het gedeblokkeerde saldo.

Mijn spaarloon is direct op mijn betaalrekening gestort. Wat moet ik doen?
Het kan zijn dat sommige banken ervoor kiezen om het spaarloon automatisch over te boeken naar de gekoppelde betaalrekening. Ook in dat geval ontvangt u een brief waarin de bank uitlegt wat de verschillende opties zijn. Als u wilt blijven profiteren van de fiscale voordelen, kunt u het ontvangen bedrag terugstorten op de geblokkeerde spaarloonrekening.

Betekent dit het einde van de spaarloonregeling?
Nee. Het opgebouwde spaarloon over de jaren 2006 tot en met 2009 valt weliswaar vrij, maar de spaarloonregeling blijft bestaan.

Wat gebeurt er met het in 2010 opgebouwde spaarloon?
Het in 2010 opgebouwde spaarloon blijft geblokkeerd. Dat valt dus niet vrij. Voor het spaarloon dat u in en na 2010 opbouwt, gelden de normale regels. Dat betekent dat dat deel na vier jaar automatisch wordt gedeblokkeerd. In bepaalde situaties kunt u het geld ook binnen die periode van vier jaar opnemen, bijvoorbeeld bij de aankoop van een woning of wanneer u een eigen bedrijf begint.

Waarom is tot deblokkering van het spaarloon besloten?
De regering hoopt dat u massaal gaat winkelen. Hierdoor zou het economisch herstel bevorderd worden.

Hoe werkt de spaarloonregeling?
Met de spaarloonregeling kunnen werknemers belastingvrij een deel van hun brutoloon sparen. Het gaat daarbij om een bedrag van maximaal € 613 per kalenderjaar. Het geld moet op een aparte spaarrekening worden gestort en ten minste vier jaar vast staan. In bepaalde gevallen, zoals bij de aankoop van een eigen woning of de start van een eigen bedrijf, mag het geld eerder – belastingvrij – worden opgenomen. Als u het spaarloon tussentijds opneemt op een wijze die niet binnen de voorwaarden valt, dan wordt het opgenomen spaarloon aangemerkt als ‘gewoon’ loon en bent u loonheffingen verschuldigd. Geblokkeerde spaartegoeden zijn tot een gezamenlijk bedrag van maximaal €17.025 vrijgesteld van belastingheffing.

Bewerkt door: mr. H.A. Elbert
Bron: Besluit Ministerie van Financiën d.d. 9 september 2010

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *