Spectaculair nieuws: box 3 heffing onrechtmatig?

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Advocaat-Generaal Niessen concludeert dat de vermogensrendementsheffing van box 3 niet door de Europeesrechtelijke beugel kan en in strijd is met het 1e Protocol. Wanneer de Hoge Raad dit advies op zou volgen, heeft dat ingrijpende gevolgen. De staatssecretaris heeft inmiddels in een spoedbericht laten weten dat hij het niet met de Advocaat-Generaal eens is.
Uiteraard is het mogelijk dat de Hoge Raad de Conclusie van de Advocaat-Generaal niet volgt, dat gebeurt vaker. Maar wat zijn de gevolgen voor u wanneer de Hoge Raad het advies van de Advocaat-Generaal wel volgt?

Allereerst betekent dit niet dat de hele box 3 heffing wordt afgeschaft. Men zal de staatssecretaris tijd gunnen om de regeling aan te passen. Wel kan dit betekenen dat u misschien belasting terug kunt krijgen. Het gaat daarbij om de belasting die u teveel heeft betaald in box 3. Wanneer u bijvoorbeeld box 3 belasting heeft betaald over een vermogen van € 10.000, moet u kunnen laten zien dat u in werkelijkheid minder dan 4% rendement hebt ontvangen over dat vermogen. Met een spaarrekening zal dat in het algemeen niet moeilijk zijn. Bij andere vermogensbestanddelen kan dit meer problemen opleveren.

Een voorbeeld:

 

Stel: uw werkelijke rendement was 1%.

Dan is de berekening als volgt:
Belast 4% over € 10.000 = € 400
Ontvangen 1% over € 10.000 = € 100
U hebt dus over een bedrag van € 300 teveel belasting betaald. Het box 3 belastingtarief bedraagt 30%. U zou dan recht hebben op een teruggaaf van € 90.

Wanneer u aanspraak wilt maken op deze teruggaaf, moet u natuurlijk tijdig bezwaar aantekenen tegen uw aanslag. Voor grotere vermogens zal dit financieel interessanter zijn dan voor de kleinere vermogens. Houd daarom het arrest van de Hoge Raad goed in de gaten.

​Wij houden u via deze website uiteraard op de hoogte.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Een advies, een lezing of een publicatie? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Auteur: Mr. H.A. Elbert

Bron: Conclusie A-G

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *