Geldzak B.V. in gevaar door wijziging belastingwet?

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Zoals u in onder meer “De Telegraaf” hebt kunnen lezen, is de positie van een weduwe of weduwnaar die een Geldzak B.V. erft verslechterd. Wat is er aan de hand?In de Successiewet staat een regeling die u kunt gebruiken wanneer u een B.V. erft of geschonken krijgt. Natuurlijk zijn er voorwaarden verbonden aan deze Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), maar voldoet u aan de voorwaarden, dan krijgt u enkele fiscale voordelen in de schoot geworpen. Een van deze voordelen is dat de belastingclaim op een door erven of schenking verkregen B.V. verschoven wordt naar de (verre) toekomst. U hoeft in dat geval dus niet direct af te rekenen met de Belastingdienst. Sinds kort geldt deze doorschuifregeling alleen voor B.V.’s waarin een zogenoemde actieve onderneming zit. Is de B.V. niet meer actief, maar fungeert de B.V. alleen als een soort spaarpot (de Geldzak B.V., een besloten vennootschap met alleen beleggingen en banksaldi op de balans), dan kunt u in het vervolg geen gebruik maken van deze doorschuifregeling. Dit betekent dat de Belastingdienst onmiddellijk wil afrekenen. Het tarief is 25%.

Wilt u meer informatie over de bedrijfsopvolgingsregelingen, estate planning in het algemeen, over uw testament of over schenkingen? Neem dan vrijblijvend contact op met Heleen Elbert via ons contactformulier of via 06 – 54 35 84 84. Heleen Elbert is een zeer ervaren estate planner en werkt met de nieuwste specialistische software van Estate Planning Expert.

Auteur: mr. H.A. Elbert

4 reacties op “Geldzak B.V. in gevaar door wijziging belastingwet?

  1. Westendorp Hans schreef:

    Dit is een duidelijk artikel m.b.t. zaak verkopen en stallen in een passieve b.v maar hoe is het dan als je een ( pensioen)stamrecht B.V. ( 2004) hebt die notarieel aktief is( of gemaakt kan worden)en toch passief is omdat er alleen een bedrag wordt uitgetrokken voor de DGA (direkteur).Daadwerkelijk of alleen op papier.Valt deze dan ook onder de geldzak of moet daar aktie voor worden ondernomen (notarieel )??

  2. Heleen schreef:

    Geachte heer Westendorp,

    Hartelijk dank voor uw reactie.
    Het betreft inderdaad alle niet actieve vennootschappen. Ik raad u aan om verdere actie te ondernemen wanneer u deze extra heffing wilt voorkomen.

    Met vriendelijke groet,

    Heleen Elbert
    Belastingadviseur

    http://Www.elbertfiscaal.nl

  3. David schreef:

    Wordt een BV met daarin onroerend goed (winkelpanden en enkele particuliere woningen) welke allen actief worden verhuurd ook gezien als een geldzak BV?

  4. Heleen schreef:

    Geachte heer Barkowsky,

    Een bv zoals door u omschreven wordt inderdaad door de Belastingdienst ook vaak gezien als een geldzak bv. Inmiddels heeft de rechter bij een actief verhuurbedrijf de belastingplichtige gelijk gegeven, in dat geval was er dus geen geldzak bv volgens de rechter. Dat wil helaas niet automatisch zeggen dat alle soortgelijke bv’s ook als actieve onderneming worden aangemerkt. Het risico blijft in de praktijk dus bestaan.

    Mocht u het bovengenoemde risico uit willen sluiten, dan kunt u vooroverleg met de Belastingdienst overwegen. Vanzelfsprekend ben ik u daarbij desgewenst graag van dienst.

    Met vriendelijke groet,
    Heleen Elbert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *