Buitenlandse boete niet langer aftrekbaar

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Binnenkort maakt de overheid een einde aan de de aftrekbaarheid van een buitenlandse boete.

Wanneer u als ondernemer een boete oploopt, is deze niet altijd aftrekbaar. De overheid wenst uiteraard niet bij te dragen aan onjuist gedrag.

In hooflijnen is een boete niet aftrekbaar is wanneer deze als straf bedoeld is. Een boete is daarentegen vaak wel aftrekbaar als het gaat om een zogenoemde ‘voordeelsontneming’. U moet in dat geval een deel van de winst terugbetalen bij wijze van boete. Omdat die winst waarschijnlijk ooit eens belast is geweest, is het redelijk dat u in dat geval die belasting weer terug krijgt. Een andere uitzondering betreft vaak een buitenlandse boete. Aan die uitzondering komt binnenkort een einde. U mag deze buitenlandse boetes dan niet meer aftrekken. Wel heeft het Ministerie een uitzondering beloofd voor in het geval dat u een boete krijgt voor iets wat in Nederland niet strafbaar is. Hoe de regeling er precies uit komt te zien, blijkt waarschijnlijk  op Prinsjesdag.

Auteur: mr. H.A. Elbert
Bron: Brief MvF 25 april 2014, nr. DB/2014/166

Voor de liefhebbers: artikel 3.14 Wet IB sluit de aftrek uit van

c.   geldboeten opgelegd door een Nederlandse strafrechter en geldsommen betaald aan de Staat ter voorkoming van strafvervolging in Nederland of ter voldoening aan een voorwaarde verbonden aan een besluit tot gratieverlening, bestuurlijke boeten, geldboeten opgelegd op basis van bij wet geregeld tuchtrecht, geldboeten opgelegd door een instelling van de Europese Unie, alsmede kosten als bedoeld in artikel 234, vijfde lid, en artikel 235, derde lid, van de Gemeentewet;

Een reactie op “Buitenlandse boete niet langer aftrekbaar

  1. Heleen schreef:

    Testbericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *