Belastingwijzigingen crisismaatregel

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Het op 26 april gesloten crisisakkoord heeft ook de nodige gevolgen voor de belastingheffing. Wij zetten hieronder een aantal maatregelen voor u op een rij:

Het hoge btw tarief gaat omhoog van 19% naar 21%. Het lage btw tarief van 6% wordt niet verhoogd.
De loonbelasting gaat omlaag. Wel komt er een crisisbelasting voor de hogere inkomens. Hoe dit precies wordt uitgewerkt is nog niet bekend.
De hypotheekrenteaftrek wordt beperkt voor nieuwe gevallen. De beperking houdt in dat uw renteaftrek in 30 jaar annuïtair afloopt naar nul,ofwel elk jaar een stukje minder aftrek. Wanneer u nu al een hypotheek heeft, gaat dit alleen gelden voor een eventuele hypotheekverhoging.
De belastingaftrek voor reiskosten woon-werkverkeer, het zogeheten reiskostenforfait, gaat omlaag naar vermoedelijk 14 cent.
De belastingschrijven blijven in 2013 gelijk. Normaal worden deze elk jaar iets verhoogd in verband met de inflatie. Per saldo betekent dit dat u iets eerder in een hoger belastingtarief terecht komt.
De  griffierechten worden niet verhoogd. Dit is goed nieuws wanneer u een rechtszaak aan wilt spannen tegen de Belastingdienst.
Er komt een lager btw-tarief voor zonnepanelen. Ook komen er andere maatregelen die de bouwsector moeten stimuleren.
Lagere inkomens krijgen een hogere zorgtoeslag ter compensatie van het hogere eigen risico.

Of de bij het Catshuisoverleg aangekondigde wijziging bij het privé-gebruik van de auto van de zaak doorgaat, is niet bekend. Deze wijziging zou inhouden dat u altijd een bijtelling betaalt, ook al rijdt u niet meer dan 500 privékilometers per kalenderjaar.

Wilt u meer weten over deze onderwerpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: mr. H.A. Elbert
Bron: FD 27 april 2012

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *