Belastingdienst schikt massaal aantal bezwaarschriften autobelastingen

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

De belastingdienst heeft de afgelopen twee jaren zeer grote hoeveelheden bezwaarschriften tegen BPM-aanslagen ontvangen. In verband met de werkdruk worden deze nu afgehandeld via een schikking, zo blijkt uit informatie die wij via AMD Automotive Fiscalisten hebben ontvangen.

Een deel van de bezwaren gaat over de tot 1 juli 2011 gehanteerde werkwijze van de fiscus bij de invoer van jonge gebruikte auto’s. Als de fiscus van mening was dat er een hoger BPM-bedrag verschuldigd was dan was aangegeven, werd het verschil meestal op een juridisch onjuiste wijze alsnog geheven. Daarover zijn inmiddels meerdere procedures gevoerd, waarin de fiscus in het ongelijk is gesteld.

Een ander deel van de bezwaren gaat over de nieuwe wettelijke regeling van de vaststelling van de rest-BPM, waarbij een vergelijking plaatsvindt met de historische inkoopwaarde. Die inkoopwaarde, waarbij een korting van 12% op de verkoopwaarde plaatsvindt, is omstreden en door Rechtbank Arnhem afgekeurd. Later dit jaar volgt daar een uitspraak van de Hoge Raad over.

In verband met de fors opgelopen hoeveelheid bezwaarschriften, wacht de belastingdienst de uitkomst van die procedure echter niet af. Uit een brief die in het bezit is van AMD automotive fiscalisten, blijkt dat de fiscus belanghebbenden het voorstel doet om te schikken onder de voorwaarde dat het bezwaar wordt ingetrokken.

Deze praktijk staat niet op zichzelf. Dagblad De Telegraaf van 14 februari 2012 meldt dat er ook andere bezwaarschriften (bijvoorbeeld over de bijtelling voor privégebruik) ongezien afgedaan worden omdat er op dit moment bijna 110.000 bezwaarschriften op afhandeling wachten. De staatssecretaris heeft daar voor de BNR microfoon dezelfde dag nog op gereageerd door te stellen dat deze bezwaarschriften wel degelijk individueel zullen worden afgedaan. Hiervoor worden binnen de belastingdienst 100 tot 200 medewerkers tijdelijk vrijgemaakt.

Bron: AMD Automotive Fiscalisten
Auteur: mr. J. Rolleman

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *