Autonieuws Prinsjesdag. Wat heeft 2017 voor ons in petto?

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Wie het kleine niet eert…

Toegegeven, de meeste fiscale regelingen rondom de auto van de zaak zijn al bekend gemaakt in het Wetsvoorstel wet uitwerking Autobrief II. Toch heeft Prinsjesdag nog wat nieuws in petto, en dan in het bijzonder voor de bezitter van een elektrische auto. De energiebelasting voor laadpalen (benodigd voor het opladen van de elektrische en plug-in hybride auto’s) gaat namelijk omlaag. Dit is bekendgemaakt in het wetsvoorstel Wet tijdelijk verlaagd tarief laadpalen met een zelfstandige aansluiting. De achterliggende reden is uiteraard het bevorderen van de overgang naar elektrisch rijden.

De overige aanpassingen per 1 januari 2017 zijn afkomstig uit de eerdergenoemde Autobrief II:

De bijtelling voor de auto van de zaak wordt qua tarief vereenvoudigd: per 1 januari houden we nog drie tarieven over. Het gaat dan om een 4% tarief voor elektrische auto’s (nulemissie auto’s), een standaardtarief van 22% voor de overige auto’s tot en met 14 jaar oud. Het huidige 35% tarief voor auto’s van 15 jaar en ouder blijft bestaan. Qua wagenparkbeheer kan enige planning rondom de bijtelling aardige voordelen opleveren. Overweegt u een elektrische auto, dan maakt het qua bijtelling niet uit of u deze in 2016 of 2017 aanschaft. Een auto met een lage uitstoot, kunt u echter beter nog in 2016 aanschaffen. U houdt dan nog gedurende de overgangsperiode recht op de huidige lagere bijtelling van 15% of 21%. Hebt u een iets minder milieuvriendelijke smaak, dan is het aan te bevelen tot 2017 te wachten. Voor een auto met een datum eerste toelating in 2017 geldt namelijk een bijtellingstarief dat 3% lager is dan het huidige maximumtarief. De verlaging van het maximumtarief (en dan vooral de beperking tot nieuwe auto’s) zal naar alle waarschijnlijkheid onderdeel worden van proefprocedures. Houdt dit onderwerp dus extra goed in de gaten wanneer uw auto voorlopige nog onder het hogere 25% tarief blijft vallen.

Op het gebied van de motorrijtuigenbelasting is er goed nieuws: deze tarieven gaan per 1 januari met 2% omlaag. Houders van een elektrische auto zijn nog tot en met 2020 vrijgesteld van mrb, en de houders van een plug-in hybride blijven gedurende die periode nog recht houden op het halftarief. Nadeel voor de houders van een plug-in hybride is dat de kilocorrectie van 125 kg per 1 januari vervalt. Dit kan (afhankelijk van het gewicht van de auto) per 1 januari leiden tot een hoger mrb tarief.

De elektrische auto blijft tot en met 2020 BPM vrij. Voor plug-in hybrides komt een aparte BPM tabel. Bij een CO2-uitstoot van 30 gram/km of meer leidt dit tot BPM heffing. Voor alle andere personenauto’s gaat het basis BPM-bedrag per 1 januari omhoog van 175 euro naar 350 euro. Ook wordt per 1 januari de aanzet gegeven tot een afbouw van de BPM. Dit heeft als gevolg dat de BPM tarieven per 1 januari worden verlaagd.

Kortom, er is autonieuws, maar het meeste nieuws was al bekend. De automobilist heeft hierdoor wat extra tijd gekregen om na te denken over de gevolgen voor zijn of haar portemonnee.

Auteur: mr. H.A. Elbert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *