Rente op restschuld hypotheek al vanaf 29 oktober aftrekbaar

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Het kabinet heeft bekend gemaakt dat u de rente op een eventuele restschuld van uw hypotheek al vanaf 29 oktober 2012 mag aftrekken van uw belastingen. Volgens eerdere plannen zou deze tegemoetkoming pas op 1 januari a.s. ingaan. U hoeft met de verkoop van uw woning dus niet meer tot volgend jaar te wachten om deze tegemoetkoming te kunnen gebruiken. Daarnaast kunt u deze restschuld vermoedelijk nog minimaal 10 jaar aftrekken, in plaats van de eerder bekendgemaakte 5 jaar.

Neem voor meer informatie over dit onderwerp vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: mr. H.A. Elbert
Bron: 3e nota van wijziging bij het wetsvoorstel Wet herziening fiscale behandeling eigen woning

4 reacties op “Rente op restschuld hypotheek al vanaf 29 oktober aftrekbaar

 1. Vos schreef:

  Ik heb in augustus 2010 mijn huis met verlies, met een restschuld verkocht. Mag ik dan ook per 29 oktober 2012 de rente hiervan aftrekken?

 2. Heleen schreef:

  Geachte heer/mevrouw Vos,

  Helaas is deze regeling alleen van toepassing wanneer de restschuld op of na 29 oktober 2012 is ontstaan.

  Met vriendelijke groet,

  Heleen Elbert

 3. H.Kruijff schreef:

  Op de site van de Belastingdienst tref ik wel informatie aan over de aftrekbaarheid van rente van een restschuld eigen woning van verkoop na 28 oktober 2012 en ook over hypotheekschuld op 31 december 1995.

  Maar ik kan niets vinden over de tussenliggende periode. Wij hebben een restschuld die ontstaan is in oktober 2009 en wij willen graag weten hoe dit geregeld is bij de Belastingdienst.

  Ten tijde van het ontstaan van de restschuld was ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met een eenmanszaak, door omstandigheden tijdelijk slapende, maar met de bedoeling weer te starten.

  Is de rente dan wel aftrekbaar??

  Met vriendelijke groet,
  Helga Kruijff

 4. Heleen schreef:

  Geachte mevrouw Kruijff,

  De aftrekbaarheid van de restschuld is helaas alleen van toepassing op restschulden ontstaan bij een vervreemding (verkoop) in de periode 29 oktober 2012 Р31 december 2017. Wanneer het om uw privé woning gaat, komt uw restschuld dus in box 3 terecht. De rente van de schuld is dus niet aftrekbaar, maar u kunt deze Рna aftrek van een drempel Рwel in mindering brengen van eventueel box 3 vermogen.

  Met vriendelijke groet,
  Heleen Elbert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *