Bekeuring voor parkeren op eigen terrein
Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.
Wist u dat u zelfs een parkeerbon kunt krijgen voor het parkeren op uw eigen terrein? Dit heeft de rechter onlangs beslist in een zaak die speelt in de gemeente Enschede. Deze automobilist kreeg een bekeuring (naheffingsaanslag parkeerbelastingen, ofwel een parkeerbon) ondanks het feit dat hij zijn auto op zijn eigen terrein geparkeerd had. Doorslaggevend was in dit geval dat de openbare weg, waarvan de parkeerplaatsen op het stuk grond dat hij in eigendom heeft deel uitmaakt, reeds gedurende een groot aantal jaren door de gemeente wordt onderhouden.
Wilt u meer weten over parkeerbelastingen? Neem dan contact met ons op via parkeerbon@elbertfiscaal.nl of bestel het boek “Parkeerbon? Nee, dank u!” geschreven door Heleen Elbert en Bert Bongers.
Hallo,
Ik heb een bekeuring gekregen voor het parkeren op een invalidenplaats R402b, dit op een eigen terrein van een ziekenhuis .
De reden was omdat mijn invalidenparkeerkaart verlopen was.
Denkt u dat er een reden kan zijn om dit aan te vechten?
Het ziekenhuis is met een slagboom afgesloten, wel wordt voor iedereen de slagboom open gedaan.
Alleen ‘s avonds blijft de boom dicht.
Bij voorbaat mijn dank voor uw antwoord.
W. Woortman
Geachte heer/mevrouw Woortman,
Het antwoord op uw vraag hangt er van af waarvoor u de bekeuring hebt gekregen. Is het voor het parkeren zonder betalen, of het parkeren op een invalidenparkeerplaats zonder geldige invalidenparkeerkaart.
In het eerste geval kunt u deze uitspraak wellicht gebruiken. In het tweede geval is bezwaar moeilijk, tenzij u bijvoorbeeld door overmacht nog geen nieuwe kaart heeft kunnen aanvragen of dat u de nieuwe kaart wel besteld of betaald heeft, maar buiten uw schuld te laat ontvangen.
Met vriendelijke groet,
Heleen Elbert
Afgelopen weekend heb ik een parkeerboete gekregen voor het niet parkeren in een parkeervak. Het betreft een prive terrein, waar ook een bord hangt “verboden te parkeren voor niet bewoners”. Ik ben wel een bewoner van het appartementencomplex. Ik weet dat er ‘s ochtends veel mensen de auto bij ons parkeren die in de buurt werken. Bij ons is het namelijk gratis parkeren, terwijl de straten in de buurt betaald parkeren is. Heeft het zin om bezwaar in te dienen?
Geachte mevrouw Laninga,
Hartelijk dank voor uw reactie.
Het antwoord op uw vraag is afhankelijk van het feit waarvoor u de bekeuring heeft gekregen.
Is het voor het parkeren buiten de vakken, of is het voor het parkeren op een privéterrein?
In het laatste geval heeft u uiteraard een grote kans van slagen. In het eerste geval is het lastig wanneer u inderdaad buiten de vakken heeft geparkeerd. U zou dan in de gemeentelijke Parkeerverordening kunnen kijken of die regels ook voor uw terrein gelden, of dat de regels niet gelden op het privéterrein. De Parkeerverordening kunt u vinden op de website van uw gemeente of kunt u opvragen bij uw gemeente.
Succes!
Met vriendelijke groet,
Heleen Elbert
Lid van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
Geachte lezer
Ik wil een mail prive weg doen naar
parkeerbon@elbertfiscaal .nl
volgens mijn pc herkent ie deze mailadres niet.
Mvg
George
Is inmiddels al inorde neem ik aan
gezien me mail…thxxx
Geachte heer Basdew,
Hartelijk dank voor uw reactie.
Het antwoord op uw vraag is niet eenvoudig, ik kan mij daarom voorstellen dat u tussen de antwoorden twijfelt. Het antwoord hangt bijvoorbeeld af van de vraag of het eigen terrein algemeen toegankelijk is of niet. Is dat niet zo, dan is het meestal aan de eigenaar van het terrein om te beslissen om de auto weg te laten slepen of niet.
Met vriendelijke groet,
Heleen Elbert
Dag, ik woon in een voormalig schoolgebouw met een eigen plein. Dit plein is alleen te bereiken via een poort van iemand anders ( recht van overpad). Ik heb een waarschuwing gekregen dat ik niet mijn auto mag parkeren op het plein.
hoe werkt dit precies?
Kan de politie een boete geven als ik de auto op eigen terrein parkeer? Nergens staat aangegeven dat je er niet mag parkeren. Bij de poort alleen een bordje, verboden voor onbevoegden.
Ik hoor graag u antwoord.
Allereerst is van belang van wie de waarschuwing afkomstig is. Mocht dit van de gemeente zijn, dan adviseer ik u de parkeerverordening van uw gemeente na te kijken (deze is meestal te raadplegen via de gemeentelijke website). Vaak staat in die parkeerverordening waar er geparkeerd mag worden en waar niet. Staat in de parkeerverordening dat u niet op dit plein mag parkeren, dan kunt u niet veel doen. Staat dit niet in de parkeerverordening, dan is de volgende vraag of het plein een openbare weg is of niet.
Ik wens u veel succes bij het uitzoekwerk.
Met vriendelijke groet,
Heleen Elbert
Lid van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
Ook ik heb een vraag.
Bij het ziekenhuis staat een bordje met de tekst: “eigen terrein”
Er staat een wit bordt halverwege de rondweg voor de deur, waarop staat dat je hier alleen mensen in- of uit mag laten stappen en het voertuig niet onbeheerd mag achterlaten.
Indien je dus een persoon wegbrengt, die slecht ter been is, kun je naar binnen lopen om een rolstoel te halen, terug naar de auto, de persoon in de rolstoel helpen en dan…….?
je kunt niet de rolstoel naar binnen duwen, want dan laat je het voertuig onbeheerd achter en staat er een stadswacht om je te bekeuren. Als het regent, kun je je passagier niet in de regen laten staan, om eerst je auto aan de andere kant van het terrein te parkeren (dan ben je minimaal een kwartier verder)
Vraag 1: Kan de stadswacht op privéterrein bekeuren?
Vraag 2: Hoe kun je de persoon die slecht ter been is op een legale manier in het ziekenhuis krijgen?
Alvast hartelijk dank voor het antwoord.
Hallo,
Ik heb vannochtend een parkeerboete van 99 euro gekregen. Ik woon op de begane grond in een appartementencomplex. Voor mijn openslaande deuren (wat niet de voordeur is) zet ik vaak mijn auto neer, simpelweg omdat het als eigen terrein geregistreerd staat. Er moet nog een afscheiding door middel van hekken worden geplaatst. Nu nam ik aan dat ik gewoon mocht parkeren op eigen terrein, maar volgens de parkeerwachter maakte het niet uit of het eigen terrein was en of er wel of niet hekken omheen zouden staan. Het stuk priveterrein is een gedeelte van de stoep. Het stuk prive grond is ter lengte van mijn raam en staat er een bosje voor. Ook belemmert het parkeren van de auto de doorgang van weggebruikers niet. Heeft het zin om bezwaar te maken?
Geachte heer Tuin,
Helaas was uw vraag tussen de spam beland. Hierbij alsnog mijn reactie op uw vraag.
Een parkeerwacht mag soms ook bekeuren op eigen terrein. Dit hangt er vanaf of het terrein openbaar toegankelijk is. Daarnaast is het van belang of de omgeving van uw woning is aangemerkt als gebied waar u betalen moet voor het parkeren. Ik neem aan dat dat bij u geldt, omdat de parkeerwacht bij u in de straat loopt, maar het kan geen kwaad om dit na te kijken in de Parkeerverordening van uw gemeente (deze kunt u vinden via de website van uw gemeente).
Ik adviseer u bezwaar aan te tekenen tegen deze bekeuring. Dit moet u binnen 6 weken doen, dus u bent op dit moment nog op tijd. Of uw bezwaar kans van slagen heeft, kan ik op dit moment niet goed inschatten, maar baat het niet, dan schaadt het ook niet.
Ik wens u veel succes!
Met vriendelijke groet,
Heleen Elbert
Ik ben vrijwilliger in een bejaardentehuis, ik heb een invalidenparkeerkaart, er zijn 2 parkeerplaatsen die heel vaak bezet zijn door bezoekers of personeel. Omdat het privé terrein is wordt het toegelaten en gelden boetes niet…ik zou zeggen haal de borden dan maar weg, zinloos lijkt me.
Maar is dat wel zo? Iedereen kan erop zonder slagboom. Groet Thea.
Beste Thea,
Ik kan me de frustratie voorstellen. Het is jammer dat mensen de invalidenparkeerplaats niet respecteren. Misschien helpt een aardig briefje achter de ruitenwisser?
Of de gemeente hier boetes op kan leggen, hangt van de parkeerverordening van deze gemeente. In deze verordening en de bijlagen staat het parkeerbeleid. Dit beleid kan per gemeente verschillen. Deze verordening staat meestal op de website van de gemeente en is anders op te vragen bij de gemeente.
Wanneer het privéterrein niet is afgesloten door hekken of een slagboom, zou dit terrein mogelijk toch openbare weg kunnen zijn. In dat geval zou een verbod op parkeren zonder invalidenparkeerkaart kunnen gelden.
Veel succes!
Met vriendelijke groet,
Heleen Elbert
Beste Heleen,
Enkele eigenaren als deelgenoot van een VvE zonder appartementsrechten, een aantal garages op eigen en middels hekwerk afgesloten terrein. Op het gemeenschappelijke terrein, dat door de gebruikers van de garages wordt gebruikt als in- uitrit van en naar de openbare weg, is het recht van overpad gevestigd voor een aantal aangrenzende woningen waardoor de bewoners via de grond van de VvE kunnen parkeren op eigen grond onder een carport behorende bij hun woning. Deze carports zijn in de loop van de tijd omgebouwd als buiten leefruimte. De bewoners kunnen dus niet meer parkeren op hu eigen grond zoals geregeld in de eigendomsakten. Het gevolg is dat zij en hun bezoek zonder toestemming van de VvE parkeren op de gemeenschappelijke grond. Daarbij weigeren ze mee te betalen aan het onderhoud van het terrein. Verzoeken om niet te parkeren op onze grond worden gewoon genegeerd.
Mijn vraag is dan ook wat hier tegen te doen? Kunnen we een eigen wegsleepregeling in het leven roepen als zijnde huisregels inclusief boetes en andere kosten zoals weg sleep kosten en vergoeding van tijd en deze schriftelijk aan de bewoners kenbaar maken? Of mag de VvE zonder meer overgaan tot laten wegslepen zoals overheid doet op haar openbaar gebied ?
Graag uw advies en met dank,
Geachte heer Tuijp,
Mijn expertise betreft de parkeerbelasting/parkeerbon. Ik kan u dan ook helaas geen pasklaar antwoord geven op uw vraag. Uiteraard heb ik wel wat zoekwerk voor u gedaan.
Voor wat betreft de vraag of en waar men mag parkeren, en of u een vergoeding kunt berekenen adviseer ik u om contact op te nemen met een advocaat die gespecialiseerd is in het burenrecht of met een buurtmediator c.q. buurtbemiddelaar. Mogelijk kan de Vereniging Eigen Huis ook behulpzaam zijn.
Voor een wegsleepregeling c.q. parkeerverbod kunt u contact opnemen met uw gemeente.
Ik hoop dat ik u hiermee op weg heb geholpen. Ik wens u in ieder geval veel succes en hoop dat er snel een oplossing komt voor dit probleem.
Hallo,
Afgelopen nacht heb ik nachtdienst gehad in een verpleeghuis waar ik werk. Om 23:00 uur heb ik mijn auto geparkeerd op de invalide parkeerplaats van het verpleeghuis, met mij deden nog 2 collega’s dit. Verder was er geen enkele parkeerplaats op dat moment vrij ivm een feest wat op dat moment aan de gang was. Al zeker 15 jaar worden er op deze plaats auto’s neergezet van personeel die de nachtdiensten werken (van 23:00 tot 7:00 uur) en het werd altijd gedoogd.
Als enige heb ik vannacht een mededeling van beschikking ontvangen achter de ruitenwisser, ondanks dat mijn collega’s ook op een invalide plek stond waarvan 1 met 2 banden op de stoep had.
Heeft het zin dat ik een bezwaar indien? Met als reden dat er verder geen plaatsen vrij waren en ik parkeerde op mijn werkgevers parkeerplaats.
Mvg
Anouk
Beste Anouk,
In principe is het verboden om op een invalidenparkeerplaatst te parkeren zonder dat aan de voorwaarden voldaan is. Ik zou eens in de APV (Algemene Politieverordening) van de Gemeente kijken of deze plaats inderdaad als invalidenparkeerplaats is aangewezen. Als het goed is, kun je deze vinden op de website van de Gemeente. Is het inderdaad een invalidenparkeerplaats, dan kun je er weinig aan doen. Onder het motto ‘baat het niet…’ zou je nog een brief naar de Gemeente kunnen schrijven waarin je de situatie uitlegt. Mogelijk was er een spoedgeval of andere dringende noodzaak? Het zou kunnen dat de Gemeente hier begrip voor toont, maar in principe heeft de Gemeente gelijk.
Succes!
Met vriendelijke groet,
Heleen Elbert
Beste,
Ik heb een fikse bon gekregen voor parkeren op een invalideparkeerplaats.
Nu wil het zo dat deze parkeerplaats eigen terrein is wat bij mijn werk hoort.
Tot voor kort zat er in hetzelfde gebouw een zorginstelling en was er dus 1 invalideparkeerplaats.
Die zorginstelling is er inmiddels uit en worden de door hun gebruikte verdiepingen nu door mijn baas verbouwt.
Het bordje wat aangeeft dat het een invalideparkeerplaats is zal een dezer dagen verwijderd worden.
Heeft bezwaar maken hierop zin?
Beste Martijn,
Ik adviseer u na te kijken of de invalidenparkeerplaats nog wel is aangewezen als invalidenparkeerplaats. Deze informatie is waarschijnlijk te vinden in de Algemene Politieverordening (APV) van uw Gemeente. Mocht de parkeerplaats niet (meer) zijn aangewezen, dan is het de vraag of het bord voldoende is voor een boete. Is de parkeerplaats wel aangewezen, dan heeft bezwaar weinig zin. In het kader van ‘baat het niet, dan schaadt het ook niet’ zou u een bezwaar in kunnen dienen op basis van een ‘onduidelijke situatie’. Onduidelijkheid komt soms voor rekening van de Gemeente.
Beste Heleen, mijn man en ik twijfelen om een huis te kopen aangezien er alleen openbare parkeerplaatsen in de buurt zijn die vrijwel altijd bezet zijn. Nu heeft het toekomstige huis flink wat grond en zitten er ook nog sporen van een oude oprit voor het huis. Andere huizen in de straat mogen allemaal hun auto voor de deur parkeren. Volgens de makelaar mogen wij dat niet, vanwege de verplichte beukenhaag die wij voor ons huis moeten plaatsen. Stel dat wij een stuk van de haag weghalen en toch hier onze auto neerzetten, kunnen ze ons dan wat maken?
Beste Melissa,
Ik kan u vertellen hoe het qua belastingen zit. Of de makelaar gelijk heeft of niet, kan ik u niet vertellen. Ik verwijs u voor een antwoord graag naar de Vereniging Eigen Huis. Daar kan men u ongetwijfeld een antwoord geven op uw vraag.
Beste Heleen,
Ik zit met het volgende probleem. Mijn zoon heeft een huis gekocht met een officieel adres. De woning ligt in een zijstraat welke dood loopt tegen een pakhuis.
De straat zelf is gemeente eigendom maar het zijstraatje, waar de woning van mij zoon staat, blijkt eigen grond te zijn.
Nu heeft de eigenaar van de grond 2 campers voor lange tijd op de stoep geparkeerd, net naast de woning van mijn zoon. Belemmering van uitzicht en woongenot.
Volgens de APV van Velsen is dit strijdig met art 5.6 ( verbod voor campers om langer dan 3 dagen te parkeren).
Verzocht is om handhaving maar de gemeente weigert dit omdat het eigen grond is. Men beweert dit niet te kunnen handhaven omdat het eigen grond betreft.
Maar de wegenverkeerwet is hier toch van toepassing? De zijstraat is nooit afgesloten geweest en is voor iedereen gewoon toegangkelijk.
Heeft het zin om de bezwaar te maken tegen de weigering van de gemeente om handhavend op te treden?
Ik heb geprobeerd voor u een antwoord te vinden op deze vraag (dit is geen vraag over belastingen), maar ik ben daar niet verder mee gekomen. Het draait inderdaad om de vraag of dit eigen grond is of niet. De weg is openbaar wanneer deze voor iedereen toegankelijk is en wanneer deze als openbare weg bestemd is. Dit laatste kunt u navragen bij uw gemeente.
Beste,
Ik heb een parkeerboete gekregen op een invalide plek op een parkeerterrein van een hotel waar slagbomen staan. Het terrein is enkel toegankelijk voor hotel bezoekers. Kan dat?
Dat hangt er meestal vanaf of deze invalidenparkeerplaats in de APV (algemene politie verordening) van uw gemeente aangewezen staat. Deze kunt u vaak vinden op de website van uw gemeente.
De boete die u krijgt voor het parkeren op een invalidenparkeerplaats is overigens geen parkeerboete (naheffingsaanslag parkeerbelasting), maar een boete voor een overtreding. Dit maakt verschil in de regelgeving.
Mag een bewoner van de Rietplaat zijn auto parkeren op eigen terrein van verzorghuis Breedevliet in Hoogvliet . Deze parkeerruimtes zijn alleen bestemd voor het personeel van de Breedevliet. De bewoners van de Rietplaat heeft 2 parkeermogelijkheden een stuk bij de ingang en een heel grote parkeerruimte achter de Rietplaat. Dat zijn de beschikbare parkeerplaatsen voor de bewoners van de Rietplaat. De persoon die meerdere keren gebruik maak van de parkeerruimte waar hij steeds op particuliere terrein staat is J. Basoski en hij woont op de Schakelweg 254 dus hij is een Rietplaat bewoner, en niet van de Breedevliet of personeel van dit verzorgingshuis.
Ik kan u helaas niet helpen met een antwoord op deze vraag omdat dit niet over parkeerbelastingen gaat. U kunt dit eventueel navragen bij de eigenaar van de grond.
hoi,
ik ben lid van de VVE een appartement complex in breda met een eigen parkeerterrein.
ons terrein is wel privé (eigennaar woonstichting van het complex) maar is openbaar (geen slagboom)
omdat dit openbaar is zetten heel veel niet bewoners hun auto bij ons op het terrein neer, waardoor ik regelmatig, door gebrek aan parkeerplaatsten, buiten de vakken moet parkeren .
vanmorgen heb ik dus een boete gehad voor het buiten de vakken parkeren op het terrein.
heeft het zin om dit aan te vechten? omdat van wat ik lees is dit per geval verschillend.
maar ik weet als lid van VVE dat er op dit moment een rechtelijk procedure loopt tussen ons VVE en de gemeente over de onderhoudkosten (vanwege boomdruk van bomen buiten ons terrein) van de parkeerplaats. Gemeente weigert dit mee te betalen, omdat zij claimen dat de parkeerplaats een privé terrein is, de kosten is daarom van VVE en niet van de gemeente.
en op ons terrein hangen ook geen borden waarop staat aangegeven dat parkeren is uitsluitend in de vakken.
dus wat gemeente nu doet is wel geld innen van de parkeerplaats maar geen geld in willen steken!?
bedankt voor uw reactie.
Hallo,
Wij wonen achter een flatgebouw al meer als 50 jaar daar ligt een stuk grond achter waar diveren bewonners van de laagbouw parkeren. Nu heeft de Vve borden geplaats met verboden parkeren afsleepregeling van toepassing. het terrein is vrij toetoegangkelijk sluit aan op de openbareweg. Mogen en kunnen ze dit zomaar verbieden.
Met vriendelijke groet,
Ron de Wild
Dat hangt van de regels binnen uw gemeente af. U kunt daarom het beste contact opnemen met het informatiepunt van uw eigen gemeente.
Ik lees uw bericht nu pas. Wanneer u een boete krijgt voor het parkeren buiten de vakken, is dat geen boete voor het niet betalen van parkeergeld, maar een boete voor een overtreding. Uw terechte vraag is dan of de gemeente daar wel mag heffen. Dit hangt van de regels binnen uw gemeente af.
Hallo,
Ik woon in een voetgangers gebied waar auto’s toegang hebben tussen 07:00 uur en 10:00 om te laden en lossen. In die tijd ben ik het gebied ingereden, en heb ik mijn auto op eigen grond geparkeerd. Nu heb ik een bekeuring gekregen voor het parkeren in een voetgangers gebied ondanks dat de auto op mijn eigen grond staat.
Heb ik wettelijke gronden om hier bezwaar tegen aan te tekenen?
Dank voor jullie reactie.
Ik adviseer u bij de gemeente de plattegrond van het aangewezen voetgangersgebied op te vragen. Staat uw eigen grond daar niet bij, dan zou ik om opheldering vragen.