Wijzigingen zorg- en huurtoeslag

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

De regels voor de huur- en zorgtoeslag zijn gewijzigd.Hierna belichten wij een aantal wijzigingen dat per 1 januari 2012 is ingegaan.

Huurtoeslag
Betaalt u meer dan €366,37 aan huur per maand, dan krijgt u minder huurtoeslag. Hebt u minderjarige kinderen, dan is bovendien uw heffingsvrije vermogen lager omdat u dit jaar geen extra vrijstelling krijgt voor uw minderjarige kinderen. Het heffingsvrije vermogen is dan ook voor iedere alleenstaande € 21.139 en bij fiscaal partnerschap € 42.278.

Zorgtoeslag
De maximale inkomensgrens voor zorgtoeslag is verlaagd. Bent u alleenstaand, dan heeft u geen recht meer op zorgtoeslag als uw inkomen hoger is dan €35.059. Voor fiscaal partners mag het gezamenlijke inkomen niet hoger zijn dan €51.691.

Aanvragen en wijzigen
U hebt dit jaar meer tijd om de toeslagen aan te vragen, namelijk tot 1 september a.s. Maar let op: deze verruiming geldt alleen voor de toeslagen over 2012. De toeslagen voor 2011 moet u aanvragen voor 1 april. Maar let op: hebt u uitstel gekregen voor het indienen van uw belastingaanslag? Dan geldt voor u waarschijnlijk een langere termijn.

Wijzigen uw gegevens voor de huur- of zorgtoeslag? Dan hoeft u uw wijziging nog maar een keer door te geven en niet per toeslagsoort.

Boete
Zorg dat u de regels voor de toeslagen goed en op tijd naleeft. Doet u dat niet, dan loopt u het risico op een boete van maximaal € 4.920. Wanneer u, uw partner of uw medebewoner zich met opzet niet aan de regels houdt, dan kunt u daarnaast bovendien nog een boete krijgen van 100% van het teveel ontvangen bedrag.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: mr. H.A. Elbert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *