Werkkostenregeling sterkt vereenvoudigd

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Wanneer de plannen doorgaan, wordt de WKR (werkkostenregeling) per 1 januari a.s. aanzienlijk vereenvoudigd. We zetten de wijzigingen hierna kort voor u op een rij:

Computers, smartphones, tablets en gereedschappen
Het fiscale onderscheid tussen computers, smartphones en tablets komt te vervallen. Deze worden volgend jaar fiscaal gelijk behandeld. Gebruikt de werknemer een iPad of andere tablet voor de zaak, dan hoeft hij niet meer af te rekenen over het priv├ęgebruik wanneer zijn werkgever van mening is dat de werknemer een iPad nodig heeft voor zijn werk (het zogenoemde noodzakelijkheidscriterium). Hetzelfde gaat gelden voor gereedschappen. Mocht het noodzakelijkheidscriterium in de praktijk goed bevallen, dan gaat het wellicht voor meer zaken gelden.

Jaarlijkse berekening vrije ruimte
Op dit ogenblik moet u nog elk tijdvak berekenen of u al dan niet boven uw vrije ruimte uitkomt. Volgend jaar hoeft u deze berekening slechts een keer per jaar te maken.

Introductie concernregeling
Bezit de ene bv minimaal 95% van de aandelen in de andere bv? Dan mogen zij volgend jaar hun vrije ruimte samen berekenen. U hoeft dan niet meer per bv een WKR administratie bij te houden.

Vrijstelling personeelskorting
Geeft u uw personeel korting voor zogenoemde branche-eigen producten? Dan is deze korting volgend jaar vrijgesteld. Met name voor de detailhandel kan dit een aardig voordeel opleveren, omdat winkeliers meestal een lage vrije ruimte hebben.

Werkplekgerelateerde voorzieningen
De huidige nihilwaardering voor een aantal werkplekgerelateerde voorzieningen wordt vervangen door een gerichte vrijstelling. Omdat de vrijstelling gaat gelden voor zowel vergoedingen, verstrekkingen en ter beschikking gestelde zaken, neemt de keuzevrijheid toe. Wel nemen hierdoor uw administratieve lasten toe.

Beperking vrije ruimte
De vereenvoudigingen hebben een prijs. Om deze vereenvoudigingen te financieren gaat de vrije ruimte namelijk volgend jaar omlaag van 1,5% naar 1,2%.

Wilt u advies over de WKR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: mr. H.A. Elbert

Bron: Brief MvF d.d. 3 juli 2014, nr. DB2014/272

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *