Sparen bij de fiscus in de toekomst minder voordelig

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Volgens het Belastingplan wordt de heffingsrente in de toekomst vervangen door een belastingrente. Dit is de rente die u betaalt wanneer u geld moet betalen aan de Belastingdienst en/of ontvangt wanneer u een belastingteruggave krijgt. Deze belastingrente is redelijk vergelijkbaar met de huidige heffingsrente, maar er zit een groot verschil in het tijdvak waarover u die rente moet betalen en/of ontvangt. Dit tijdvak begint voor de meeste belastingen te lopen vanaf 1 juli van het volgende jaar. Gaat het om de aanslag 2011, dan begint de termijn dus te lopen op 1 juli 2012. Voor zover ons bekend, gaat de regeling er als volgt uit zien:

  • Moet u betalen en doet de inspecteur meer dan 13 weken over het opleggen van uw aanslag? Dan stopt de rente 19 weken na het moment dat u uw aangifte hebt ingediend.
  • Krijgt u geld terug? Dan betaalt de Belastingdienst u rente vanaf 1 juli tot 6 weken na dagtekening van de aanslag, maar alleen als de inspecteur er meer dan 13 weken over heeft gedaan om uw aanslag op te leggen.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Auteur: mr. H.A. Elbert
Bron: Belastingplan 2012

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *