Ik ben weer aan vakantie toe

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Column geschreven voor Sdu Belastingzaken september 2021

Ken je dat gevoel? Ben je net terug van vakantie, ben je alweer aan vakantie toe. Zucht, hoe doen jullie dat? Ik ben dol op mijn werk en ik ben dol op vakantie, maar die combinatie vind ik wat lastig. Hoewel ze op kantoor keurig mijn e-mail en post bijhouden en me waarschuwen wanneer er echt iets is dat niet kan wachten op mijn terugkeer, vind ik het toch lastig om het werk los te laten op vakantie. Niet alleen werk ik wekelijks mijn website bij met het laatste autobelastingnieuws, ook de lopende rechtszaken laten me niet zo snel los. En ach, als je iemand kunt helpen door snel een mailtje of telefoontje te beantwoorden, dan doe je dat toch? Kortom, tegen de tijd dat ik mij echt eens ga ontspannen, kan ik de koffers alweer pakken voor de terugreis.

Is het niet een idee om voor ons beroep ook een bouwvak in te stellen? Een belastingvak? Even een week of drie vier geen vragen van de Belastingdienst of van klanten en collega’s, geen rechtszaken, geen vakliteratuur, geen wetsvoorstellen, geen lezingen of wat dan ook. Omdat ik met het voorstel ben gekomen, vind ik wel dat ik de data uit mag kiezen. Nou ja, desnoods houden we jaarlijks een referendum of zo. Zo moeilijk ben ik dan ook weer niet, vooral niet wanneer jullie in ieder geval nog de komende zes jaar rekening houden met de zomervakanties in de Regio Noord.

Een ander alternatief idee is misschien het samenstellen van een pooltje van belastingadviseurs die elkaar kunnen vervangen. Werk je bij een groot kantoor, de rechtspraak of bij de Belastingdienst, dan is vervanging waarschijnlijk geen enkel probleem, maar als enige (en soms “enigste”) fiscalist op een kantoor is het wat lastiger. Natuurlijk moet je dan wel wat regelen qua AVG, geheimhouding enzovoorts. Ook moet je natuurlijk vooraf zeker weten dat iemand verstand van zaken heeft en er niet stiekem met jouw klanten vandoor gaat. Voor dat laatste ben ik niet zo bang, voor het eerste wel. Niet dat ik denk dat ik de enige fiscalist met verstand van zaken ben, integendeel, maar ik vind het gewoon zo moeilijk om iets aan iemand anders over te laten. Delegeren is niet mijn sterkste punt zeg maar. Misschien maak ik me dan wel zo druk, dat ik van de regen in de drup terecht kom. En dat terwijl ik alleen maar lekker van het zonnetje wil genieten…

Heleen Elbert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *