HR: btw onzelfstandige werkruimte aftrekbaar

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Hebt u een eigen bedrijf en gebruikt u een deel van uw eigen woning voor uw bedrijf? Let dan goed op de fiscale gevolgen. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met de aftrekbeperking voor zogenoemde niet-zelfstandige werkruimte, maar in andere situaties juist met een bijtelling voor het privégebruik van uw woning. Daarnaast kent de omzetbelasting weer andere regelingen.

De Hoge Raad heeft op 6 juni bepaald dat u onder omstandigheden btw kunt aftrekken voor de bouw van een werkruimte in uw eigen woning. In deze zaak gaat het om een in 2010 door een maatschap van man en vrouw gebouwde woning. De werkruimte in die woning wordt vervolgens voor vijf jaar verhuurd aan een eigen bv. De werkruimte bevindt zich in de kelder van de woning en is voorzien van ramen. De werkruimte beschikt niet over eigen sanitaire voorzieningen of een keuken. De werkruimte is uitsluitend bereikbaar via de voordeur van de woning en een trap in de hal van de woning. Hoewel de kans niet groot is dat deze werkruimte verhuurd zou worden aan een ander dan de eigen bv, hebben de ondernemers volgens de rechter toch recht op aftrek van een deel van de btw.

Onze tip: gebruikt u als ondernemer een werkruimte in uw woning? Laat u dan goed voorlichten over de fiscale gevolgen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: mr. H.A. Elbert
Bron: HR 6 juni 2014

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *