Directeur soms ook na verkoop aandelen aansprakelijk voor belastingschuld bv

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Verkoopt u de aandelen in uw bv, hou dan in de gaten aan wie u uw aandelen verkoopt. In een zaak waarbij het vermogen van de bv bestond uit een herinvesteringsreserve en een vordering op de aandeelhouder, heeft de verkopende aandeelhouder dit volgens de rechter niet goed genoeg gedaan. Dit komt hem duur te staan. De koper van de aandelen (die ook de vordering heeft overgenomen) blijkt niet kapitaalkrachtig genoeg te zijn. Uiteindelijk gaat deze koper failliet. De Belastingdienst probeert vervolgens een oude belastingschuld (uit het tijdperk voor de verkoop) te verhalen op de vorige aandeelhouder. De Rechtbank in Haarlem staat dit toe omdat de verkoper: “als bestuurder van de BV bij de schuldovername door [BEDRIJF B] geen zekerheid verlangd voor de vordering. Dit betekent dat eiser de schuld aan de BV heeft laten overnemen door een voor hem onbekende partij waarvan hij niet wist of die in staat en bereid zou zijn de vordering aan de BV te voldoen. Daarmee heeft eiser bij de overdracht van de aandelen in het ongewisse gelaten of de BV in de toekomst aan haar verplichting jegens de fiscus zou kunnen voldoen.”

Kortom, wilt u nare aansprakelijkheidsclaims voorkomen, dan is het verstandig om nader onderzoek te doen naar de koper van uw aandelen.

Vanzelfsprekend zijn wij u graag van dienst bij een eventuele verkoop van uw aandelen. Neem voor meer informatie over dit onderwerp vrijblijvend contact met ons op.

Bron: Rechtbank Haarlem 7 december 2011, gepubliceerd 2 januari 2012, LJN: BU9857
Auteur: mr. H.A. Elbert

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *