Crisismaatregelen voor spijtoptanten: alsnog verliesverrekening

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

In de jaren 2009 tot en met 2011 mocht u – in verband met de crisis – gebruik maken van de mogelijkheid om uw verliezen met de winsten van de afgelopen drie jaren verrekenen, in plaats van slechts één jaar zoals nu. In ruil daarvoor mocht u het restant van dat verlies nog maar met zes toekomstige jaren verrekenen. Wanneer u van deze maatregel gebruik wilt maken, dan moet u dat in de aangifte over dat jaar (2009-2011) doen, of uiterlijk voordat deze aangifte definitief vaststaat. Voor een verlies uit 2011 heeft u dus nog wel even de tijd, maar wanneer u een verlies uit 2009 alsnog wilt verrekenen, bent u mogelijk te laat. De staatssecretaris geeft spijtoptanten nu een extra kans om onder voorwaarden, alsnog te kiezen voor deze verrekeningsmethode. Deze voorwaarden zijn onder meer:

a. U dient bij de inspecteur een verzoek in waarin u alsnog kiest voor deze regeling, de zogenoemde verruimde carry-back.
b. U dient dit verzoek uiterlijk 31 december 2012 in.
c. In dit verzoek verklaart u zich schriftelijk akkoord met:
1. de door de wet aan de verruimde carry-back verbonden verkorting van de termijn voor de voorwaartse verliesverrekening, en
2. de (eventuele) navordering over het jaar waarvan de belastbare winst (of het Nederlandse inkomen) inmiddels volgens de wettelijke regels is verrekend met een verlies.

Wilt u weten of deze maatregelen ook in uw geval interessant zijn? Neem dan contact met ons op. Uiteraard helpen wij u graag bij de uitvoering van deze maatregelen.

Auteur: mr. H.A. Elbert
Bron: Besluit 29 februari 2012, nr.BLKB 2012-8M

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *