Alternatief VAR loopt vertraging op. Wat zijn de voor- en nadelen?

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Op 1 januari aanstaande zou de aloude VAR-verklaring vervangen worden door de standaardovereenkomst van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). De staatssecretaris heeft laten weten dat de invoering wordt uitgesteld tot 1 april 2016. De huidige VAR-verklaring blijft dan ook nog drie maanden langer gelden, ook al is deze in veel gevallen alleen voor 2014 afgegeven. Als kleine tegemoetkoming voor de praktijk geeft men aan in 2016 nog niet actief te gaan controleren op de uitvoering.
Daarnaast komt men met nog een aantal belangrijke toezeggingen voor de praktijk. Als opdrachtgever loopt u onder de Wet DBA meer risico dan bij de VAR. Men garandeert u nu dat dit risico beperkt blijft tot de periode waarin de DBA geldt. Over de aan de DBA voorafgaande VAR-periode hoeft u – als u te goeder trouw bent – dus geen problemen te verwachten.

 

Wat vinden wij van dit uitstel?

 

Bent u opdrachtgever, dan is dit uitstel volgens ons een goede zaak voor u. Afgezien van het kunnen downloaden van standaardovereenkomsten, zien wij geen voordelen ten opzichte van de VAR-WUO.

Bent u opdrachtnemer, dan is het uitstel minder prettig. Bij invoering van de DBA bent u namelijk niet de enige die risico loopt, maar kan de Belastingdienst ook bij uw opdrachtgever terecht. Bovendien hebt u het voordeel dat u alsnog rechten opbouwt voor de WW en dergelijke uitkeringen, mocht achteraf vast komen te staan dat u fiscaal toch in dienstbetrekking was.

 

Advies? Tips? Lezing?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

 

Auteur:

mr. H.A. Elbert

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *