Aansprakelijk voor arbeidsongeschiktheid ingehuurde zzp’ers?

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Wanneer u in uw bedrijf wel eens opdrachten uitbesteed aan zzp’ers, kunt u mogelijk aansprakelijk worden gesteld wanneer hen tijdens deze opdracht iets overkomt. Of u aansprakelijk kunt worden gesteld, bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid, hangt van een aantal factoren af. Denk hierbij aan de aard van de werkzaamheden en de deskundigheid van de zzp’er.

De aard van de werkzaamheden
Verricht de zzp’er dezelfde werkzaamheden als uw eigen personeel, dan is de kans op aansprakelijkheid groot. Wanneer de zzp’er werkzaamheden verricht die niet tot de dagelijkse taken van uw eigen personeel behoren, is de kans op aansprakelijkheid een stuk kleiner.

De deskundigheid van de zzp’er
De kans op aansprakelijkheid is klein wanneer de zpp’er over dezelfde deskundigheid beschikt als u en/of uw personeelsleden. Bezit de zzp’er een specifieke deskundigheid die niet op uw bedrijf aanwezig is, dan is de kans op aansprakelijkheid al weer een heel stuk minder. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een loodgietersbedrijf dat een belastingadviseur inhuurt.

Auteur: mr. H.A. Elbert

Kortom, weet wie u inhuurt en welke risico’s u daarbij loopt. Natuurlijk werkt het ook andersom: bent u zzp’er en raakt u tijdens het uitvoeren van een opdracht arbeidsongeschikt? Dan kunt u op grond van de bovengenoemde regels een eerste inschatting maken of het al dan niet zin heeft om uw opdrachtgever aansprakelijk te stellen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *