Heeft het zin om bezwaar aan te tekenen tegen de erf- of schenkbelasting?
Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.
De laatste tijd verschijnen er in de pers regelmatig berichten die u er op wijzen dat u bezwaar moet aantekenen tegen aanslagen die u voor de erf- en schenkbelasting heeft ontvangen. Wat zit daar nu achter? En waarom zou u dat doen? Hieronder zetten wij de zaak voor u op een rij.
Wanneer u iets erft of geschonken krijgt, moet u daar belasting over betalen. Maar u heeft recht op een vrijstelling, afhankelijk van uw relatie met de schenker of overledene. U hoeft dus niet over het hele bedrag belasting te betalen. Voor bedrijfsvermogen bestaat er een speciale vrijstelling van meer dan ā¬ 1 miljoen. De rechter in Breda vindt het onterecht dat u die vrijstelling alleen voor bedrijfsvermogen krijgt. Volgens deze rechter zou ā bij wijze van spreken ā niemand belasting hoeven te betalen over het eerste miljoen van de erfenis of schenking. Hoewel het nog maar zeer de vraag is of deze uitspraak stand houdt, kunt u proberen mee te liften op het eventuele succes van deze zaak. U kunt dat doen door bezwaar aan te (laten) tekenen tegen uw aanslag erf- of schenkbelasting. Wint u de zaak, dan krijgt u al uw belastinggeld terug. Verliest u de zaak, dan bent u de kosten voor dit bezwaarschrift kwijt.
U kunt uiteraard zelf een bezwaarschrift indienen. U kunt er ook voor kiezen om uw bezwaarschrift in te laten dienen door zogenoemde no-cure no-pay kantoren en stichtingen die regelmatig adverteren in de dagbladen. U bent dan een paar honderd euro aan inschrijfkosten kwijt, en bij winst moet u een percentage (vaak 10%) van uw terug ontvangen belastinggeld af dragen aan die stichting of dat kantoor. Laat u uw bezwaarschrift door ons indienen, dan betaald u slechts de werkelijke kosten. Uw eventuele winst is helemaal voor u. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave. Zie voor meer informatie ook onze eerdere nieuwsberichten over dit onderwerp.
Auteur: mr. H.A. Elbert