Investeren? De Belastingdienst betaalt mee!

Wanneer u als ondernemer investeert in bedrijfsmiddelen, is het onder voorwaarden mogelijk om hiervoor een aftrekpost te claimen, de investeringsaftrek.

Er zijn drie soorten investeringsaftrek:
– de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA),
– de milieu-investeringsaftrek (MIA) en
– de energie-investeringsaftrek (EIA).

KIA
De KIA claimt u via uw eigen aangifte. Het percentage van deze aftrekpost kan oplopen tot 28.

MIA
Voor een beroep op de MIA is het van belang dat uw bedrijfsmiddel op de zogenoemde Milieulijst staat. Elk jaar wordt een nieuwe lijst uitgebracht. Voldoet u aan alle eisen, dan kan uw aftrekpost oplopen tot 36%. Daarnaast komt u wellicht in aanmerking voor een snelle afschrijving op 75% van het investeringsbedrag.

EIA
U kunt een beroep op de EIA doen, als uw bedrijfsmiddel op de zogenoemde Energielijst staat. Elk jaar wordt een nieuwe lijst uitgebracht. Voldoet u aan alle eisen, dan kan uw aftrekpost oplopen tot eveneens 36%.

Aanvraagprocedure MIA en EIA
De MIA en de EIA kunt u niet aanvragen via uw aangifte. Hiervoor moet u een afzonderlijk verzoek indienen bij het Agentschap NL. U kunt voor eenzelfde bedrijfsmiddel niet beide regelingen aanvragen. Daarnaast is het belangrijk dat u de MIA of EIA binnen drie maanden aanvraagt. Te laat is in dat geval echt te laat, ook al is het maar een dag. Het gaat daarbij om het moment dat uw aanvraag bij het Agentschap binnen is, niet om het moment dat u uw aanvraag verzend, dus houd rekening met extra bezorgingstijd. Deze tijdige aanvraag heeft te maken met de beperkte budgets. Is het budget voor de MIA of EIA uitgeput, dan krijgt u dus geen aftrek, ook al voldoet u aan de voorwaarden.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor deze aftrekposten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: mr. H.A. Elbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *