BPM voor gebruikte importauto nog voordeliger

Bent u van plan binnenkort een gebruikte importauto te naam te stellen of heeft u dat onlangs gedaan? Door rechterlijke uitspraken kunt u mogelijk een lager BPM-tarief toepassen.

Voor een gebruikte import-auto betaalt u minder BPM dan voor een nieuwe importauto. U betaalt namelijk nooit meer BPM dan voor een vergelijkbare auto in Nederland uit het jaar van eerste toelating van de auto in het buitenland. Door rechterlijke uitspraken kunt u bij eerste toelating in het buitenland in januari of februari, mogelijk zelfs het BPM-tarief van het jaar daarvoor toepassen. Een vergelijkbare auto moet dan wel in dat jaar al in Nederland zijn toegelaten.

Lees verder

Uitstel van betaling tijdens de coronacrisis.

 

De coronacrisis kan er fors in hakken voor u als ondernemer. Uw omzet staat onder druk, uw debiteuren zullen moeite hebben met uw rekeningen te betalen, uw vaste lasten lopen door. Nu uw cashpositie strak managen is van het grootste belang.

Gelukkig heeft de Belastingdienst de mogelijkheid opengesteld voor alle ondernemers die getroffen worden door de coronacrisis om bijzonder uitstel van betaling aan te vragen voor veel belastingsoorten. Het gaat om uitstel van betaling van onder meer aanslagen loonheffingen, omzetbelasting (btw), inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, kansspelbelasting, assurantiebelasting, verhuurderheffing, milieubelastingen, accijns en verbruiksbelastingen. De mogelijkheid om uitstel van betaling aan te vragen was al verlengd tot 1 september 2020 en is onlangs verder verlengd tot 1 oktober 2020.

De Belastingdienst heeft gemeld dat de naheffingsaanslagen btw zijn verzonden. Deze naheffingsaanslagen bevatten ook een verzuimboete. Heeft u al uitstel van betaling gevraagd? Dan hoeft u geen actie te ondernemen. De Belastingdienst zal deze verzuimboete vernietigen. Heeft u nog geen uitstel van betaling aangevraagd? Dan kan dat alsnog.

Neemt u gerust contact met ons op als u hierover vragen heeft. Wij helpen u graag.

Lees verder

Speel tijdig in op einde aftrek monumentenpanden

Praktische duiding

Past je klant de fiscale aftrek voor het onderhoud van monumentenpanden toe? Deze verdwijnt waarschijnlijk per 1 januari 2019. Daarvoor in de plaats komt een subsidieregeling. Het is verstandig hier tijdig op in te spelen. Hieronder zetten we de aandachtspunten voor je op een rij:

  • De fiscale aftrekpost verdwijnt per 1 januari 2019.
  • Per 1 januari 2019 ontvangt de klant maximaal 35% subsidie op de instandhoudingskosten. Het gevolg is dat de klant per die datum geen vergoeding kan claimen voor kosten die met de woonfunctie te maken hebben, zoals kosten voor sanitair, verwarmingsinstallaties en elektrische installaties.
  • De bestaande Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM) blijft bestaan. De eigen bijdrage van de klant gaat per 1 januari 2020 omlaag van 50% naar 40%.
  • De mogelijkheid om een laagrentende lening af te sluiten bij het Nationaal Restauratiefonds (NRF) blijft bestaan.

Wil je klant investeren in de woonfunctie van zijn monumentenpand? Dan kan het verstandig zijn om dat nog in 2018 te doen. Voor de instandhoudingskosten kan uitstel voordelig zijn.

Bron(nen):

Auteur: mr. H.A. Elbert

Voor: Kluwer Avanzer

Neem contact met mij op voor meer informatie of een advies

Lees verder