Defecte tussenwand af fabriek? Geen naheffing BPM

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Een van de voorwaarden voor het BPM-vrije gebruik van een bestelauto is de tussenwand. De laadruimte van bepaalde bestelauto’s moet namelijk van de bestuurderszitplaats worden afgescheiden door een vaste wand over de gehele breedte van de cabine. Geen tussenwand? Dan volgt een forse naheffingsaanslag BPM. Nu zijn er natuurlijk situaties waarin er in principe wel een tussenwand aanwezig is, maar waarbij die tussenwand tijdelijk even plaats moet maken voor iets anders. Bijvoorbeeld bij het vervoeren van een te lange lading. Over het algemeen heeft men weinig begrip voor deze tijdelijke verwijdering van de tussenwand. Wordt u gecontroleerd, dan bent u gewoon de klos. Of de tussenwand er nooit is geweest of dat de tussenwand net even vijf minuutjes verwijderd is, maakt daarvoor niet uit.

Op een Kamervraag of onder de kleine aanpassing van een bestelauto ook de tijdelijke verwijdering van de tussenwand viel, was het antwoord van de staatssecretaris vorig jaar: ‘Ik zal de casus waarop uw vragen betrekking hebben meenemen in mijn overwegingen’. Ondertussen gingen de rechters er logischerwijs van uit dat er geen beroep kon worden gedaan op een herstelmogelijkheid of de hardheidsclausule.

Op 9 december 2009 heeft de staatssecretaris laten weten dat het herstelbeleid voor ‘kleine aanpassingen’ niet van toepassing is op het verwijderen van een tussenwand, omdat dat volgens hem geen kleine aanpassing is. Op de hardheidsclausule kan in dergelijke gevallen ook geen beroep worden gedaan omdat een naheffing bij een tijdelijk verwijderde tussenwand geen gevolg is dat de wetgever niet heeft beoogd. Kortom, de staatssecretaris geeft aan dat u niet onder een naheffingsaanslag uit kunt komen als u de tussenwand slechts tijdelijk heeft verwijderd. U bent dan dus gewoon de klos. Hebt u het tussenschot tijdelijk verwijderd als gevolg van een defect bij aflevering van de bestelauto? Dan kan de staatssecretaris zich voorstellen dat u in verwarring bent gebracht door zijn eerdere antwoorden. In dergelijke gevallen maakt u kans dat hij een vorig jaar opgelegde naheffingsaanslag alsnog intrekt. Wilt u weten of u van deze tijdelijke kans gebruik kunt maken, kijk dan de mededeling van 24 april 2009 even na.

MvF 09-12-2009, nr. DGB/2009/5740U
MvF 24-04-2009, nr. DGB09-2261

Auteur: mr. H.A. Elbert
Copyright: Belastingzaken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *