Pas op met het parkeren van een geschorste auto op uw eigen inrit.

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Dat het belastingtechnisch gezien gevaarlijk is om uw geschorste auto te parkeren op de openbare weg, wist u waarschijnlijk al. Maar wist u ook dat zelfs het parkeren op uw eigen inrit u duur kan komen te staan? In dit geval gaat het om een auto die geparkeerd staat op een inrit die toegang geeft tot een terrein dat hoort bij onder meer een showroom voor motoren. Het showroomterrein (eigendom van de eigenaar van de auto) is omringd door een groenstrook van de gemeente, die onderbroken wordt door diverse inritten, ook op gemeentegrond. Bezoekers kunnen het showroomterrein dus via meerdere inritten bereiken. Aan de showroom is een woonhuis verbonden. Wanneer met een geschorste auto van de openbare weg gebruik wordt gemaakt, hoe kort ook, is het foute boel.

Of er sprake is van een weg zal meestal geen punt van discussie zijn, maar de vraag wanneer er sprake is van een openbare weg leidt geregeld tot verwarring. Het is namelijk niet van belang of er sprake is van een ‘echte’ openbare weg, maar beslissend is of het terrein feitelijk voor het openbaar rijverkeer openstaat.

In dit geval is er sprake van een openbare weg omdat het voor het overige verkeer niet verboden is om van de inrit gebruik te maken, de inrit is niet afgesloten en, zo meldt de rechter, evenmin categorisch of absoluut tot verboden terrein verklaard. De rechter voelt zich gesterkt in zijn oordeel omdat de inrit in de praktijk ook daadwerkelijk vaak door derden wordt gebruikt, ook al had de autobezitter dat liever niet.

Neem voor meer informatie over dit onderwerp vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: mr. H.A. Elbert

Bron: Hof Amsterdam, 14 februari 2013 (gepubliceerd 27 februari 2013), nr. 12/00667, LJN: BZ2203

 

14 reacties op “Pas op met het parkeren van een geschorste auto op uw eigen inrit.

  1. Dolf Jan Plijnaer schreef:

    Ik kan me met het parkeren met een geschorste auto op eigen oprit wel iets bij voorstellen ,dat dit niet is toegestaan ,wanneer anderen er ook gebruik van kunnen maken .In dit geval geval betreft het openbare weg ,dus gemeenschappelijk gebruik ruimte . Zelf huur ik bij een huurflat met garage boxen begane grond ,elders in mijn woonplaats ,een garage box .De oprit staat via een trottoir aan de openbare weg/straat .Op de garage deur staat : verboden te parkeren voor onbevoegden .Volgens mij mag ik mijn geschorste auto daar dus gewoon parkeren,hoewel bewoners van de flat met hun fiets eroverheen rijden /lopen.Kan ik niks aan doen .Ik betaal huur voor mijn garage en daar maakt de oprit deel van uit. En nee : de oprit is geen afgesloten ruimte,zuiver gezien maakt het deel uit van de openbare ruimte .Moeilijke discussie derhalve !

  2. Heleen schreef:

    Volgens de rechtspraak maakt het helaas niet uit of er voor uw garagedeur staat dat parkeren verboden is. Ik adviseer u dan ook om uw geschorste auto daar beslist niet neer te zetten.

  3. Dolf Jan Plijnaer schreef:

    Ons land is lid van de Europese Unie en staat dus open voor vrijheid van goederen , diensten en personen die elders(bij ons ,bijv.) in de Unie hun economische heil zoeken . Zo werken bij ons veel mensen uit het bijvoorbeeld Polen ,Joegoslavie en Roemenie en komen dus met hun auto . Zij werken hier enige tijd of vestigen zich hier met een dubbele paspoort ,maar behouden hun eigen auto met een buitenlands kenteken . Ik vraag mij af hoe het zit met de APK ; die kan inmiddels best wel eens een keertje verlopen zijn.De Nederlandse RDW heeft er natuurlijk geen zicht op wanneer de APK van een buitenlandse migrant /EU lid verlopen is : hij/zij rijdt dan door met een verlopen APK en parkeert hun auto op openbare ruimten ,terwijl wij Nederlanders het niet in onze bol moeten halen met onze auto zonder geldige APK (door)te rijden en deze ergens langs de openbare weg te parkeren . Vind ik toch wel schimmig gebied : buitenlanders /medeleden van de EU die hier al of niet met een visum komen werken ,maar met een inmiddels verlopen APK doorrijden.. en hoe zit het met hun verzekering (?): met een verlopen APK kan de verzekering immers verkeer schade aan de auto en mogelijk persoonlijk letsel ten gevolge ,niet dekken .

  4. Heleen schreef:

    Hoe het met de APK en de verzekering zit weet ik niet, maar op belastinggebied is een en ander wel geregeld. Wanneer iemand in Nederland woont en in Nederland met een buitenlandse auto rijdt, is hij of zij ‘gewoon’ motorrijtuigenbelasting en BPM verschuldigd. Natuurlijk zijn er vrijstellingen en uitzonderingen mogelijk, maar daar vertel ik u desgewenst graag meer over.

  5. Christiane schreef:

    Ik heb een auto gekocht voor mijn zoon. Hij is met zijn rijbewijs halen bezig maar door de Corona ligt het stil. Echter verwacht hij het binnen een half jaar te halen. Ik wil hem dus schorsen en op een parkeerplek te zetten wat bij mijn huis hoort en afgesloten is met een hek. Mag dit wel?

  6. Heleen schreef:

    Dat mag inderdaad, dit omdat de parkeerplek is afgesloten met een hek. Voor de zekerheid zou ik de auto bedekken en foto’s maken van de auto en het hek.

  7. rc pronk schreef:

    Mijn camper staat 15 meter vanaf de openbare weg onder een carport die vanaf de weg te zien is. Ik heb een gewoon prive huis en de inrit is niet afgezet. het kenteken is zichtbaar.
    Is dit strafbaar?

  8. Hella Oosterhof-Willems schreef:

    Goedenavond,

    Mijn dochter en schoonzoon zijn een bus aan het opknappen tot camper.
    Ze hebben deze geparkeerd op onze oprit voor het huis (eigen terrein).
    Ze hebben deze nu uit de wegenbelasting gehaald. En rijden er niet mee.
    Onze oprit is alleen voor ons. En wij wonen aan een woonerf.
    Kunnen ze beboet worden omdat er voor de auto geen wegenbelasting wordt betaald?

    Hoor graag van u.

    Met vriendelijke groet
    Hella Willems

  9. Heleen schreef:

    Dit is niet strafbaar, maar u loopt wel risico op een naheffing van de Belastingdienst. Ik adviseer u om de auto af te dekken en de carport met een ketting af te sluiten.

  10. Heleen schreef:

    Dit kan inderdaad een probleem zijn. Ik adviseer hen de auto ergens anders te parkeren, op een afgesloten terrein. Voor de zekerheid zou ik de nummerplaten verwijderen en een doek over de auto leggen.

  11. B.van de Guchte schreef:

    Achter mijn huis is een afgesloten parkeerterrein met 22 parkeerplaatsen. Ik huur daarvan 1 parkeerplaats. Een aantal van de andere plaatsen wordt gehuurd door anderen, die allemaal een eigen sleutel van de poort hebben. Is het toegestaan om op mijn parkeerplaats een geschorste auto te parkeren?

  12. Heleen schreef:

    Dat mag inderdaad wanneer het een afgesloten terrein is. Ik adviseer u te zorgen voor foto’s van het hek en om zekerheidshalve een hoes over de auto te doen.

  13. Boelie schreef:

    Mijn auto staat geparkeerd in mijn voortuin die gelijk grens aan de straat (zonder stoep) auto is geschorst. Heb wel een doek eroverheen gezet. Mag dat

  14. Heleen schreef:

    Dat hangt er vanaf: zit er een hek om uw voortuin? Zo ja, dan is dat geen probleem. Zo niet, dan zou ik hier inderdaad voorzichtig mee zijn. Het is in ieder geval verstandig dat u een doek over uw auto heeft gedaan. Denk er wel aan dat het nummerbord dan ook goed afgedekt is.

    Met vriendelijke groet,
    Heleen Elbert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *