Zelf klussen aan pand leidt tot aftrekpost

Wij werken in opdracht van zakelijke cliënten maar ook als mediator tussen twee belanghebbenden.

Als ondernemer hebt u te maken met twee ‘sferen’: de zakelijke sfeer en de privé sfeer. Maakt u winst in de zakelijke sfeer, dan is dat meestal belast, terwijl winst in de privé sfeer vaak onbelast is. Andersom geldt dat echter ook: een zakelijk verlies levert mogelijk een aftrekpost op, een privé verlies meestal niet.

 

Het onderscheid kan fiscaal dus nogal wat uitmaken. In een onlangs door de rechter gedane uitspraak gaat het om een pand dat vroeger in diverse bv’s is gebruikt. De aandeelhouder doet een groot deel van het onderhoud zelf. Hij verricht, zoals de rechter dat zo mooi omschrijft, continue, periodieke en specialistische arbeid aan dat pand. In 2010 gaat het bedrijf failliet, daarna wordt het pand voor andere doeleinden gebruikt. Het pand is en blijft echter eigendom van de oud-aandeelhouder en deze blijft het onderhoud van het pand grotendeels zelf verzorgen. Wordt het pand dan een privé pand, of blijft het een zakelijk pand met de bijbehorende aftrekpost? Oftewel: blijft de terbeschikkingstellingsregeling van toepassing? De rechter oordeelt in het voordeel van de oud-aandeelhouder: omdat de werkzaamheden zogenoemd ‘normaal vermogensbeheer’ overstijgen, mag de oud-aandeelhouder zijn kosten blijven aftrekken. Het pand blijft voor hem een zogenoemd ter beschikking gesteld vermogen.

 
Zo ziet u maar: werkzaamheden aan een pand kunnen het verschil maken tussen een aftrekpost of niet aftrekbare kosten. Aan de andere kant kunnen de werkzaamheden ook het verschil uitmaken tussen belastbare winst en belastingvrije winst. Laat u bij twijfel dus goed adviseren over de consequenties. U kunt hiervoor desgewenst contact met ons opnemen.

 

Bron: Gerechtshof Den Haag 30 juni 2015,  nr.14/01473
Auteur: mr. H.A. Elbert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *